Ezer művésszel a komolyzene szolgálatában

A Filharmónia Magyarország jövő évadának kínálatával ismerkedhettek meg a sajtó képviselői tegnap az illusztris BMC könyvtártermében. Szó esett a hagyományos nyári orgonakoncertekről és az országossá bővített egyházzenei fesztiválról is.

A Filharmónia már közel hatvan éve aktív alakítója a magyar zenei életnek koncertszervező tevékenységével. A két évvel ezelőtti átalakulás óta Filharmónia Magyarország névvel országos cégként szervez hangversenyeket hazánk több mint kétszáz településén, több mint ezer kiváló művészt foglalkoztatva.
Az új évadban több mint húsz felnőtt bérletet hirdetnek az ország tizenhét városában: Balassagyarmat, Békéscsaba, Debrecen, Eger, Kaposvár, Keszthely, Miskolc, Nagykanizsa, Nyíregyháza, Pécs, Szeged, Székesfehérvár, Szombathely, Tapolca, Veszprém, és egy új helyszínnel bővülve, már Szolnokon is. Budapesten hiánypótló oratóriumbérlettel jelentkeznek.
Júniustól szeptemberig az ország tíz városában, illetve e helységek katolikus, evangélikus és református templomaiban rendez a Filharmónia Magyarország orgonakoncerteket: Tihanyban, Balatonlellén, Balatonbogláron, Sopronban, Egerben, Győrben, Pécsett, Miskolcon, Nyíregyházán és Békéscsabán érdemes figyelni az OrgonaPont plakátjait.
A Filharmónia Magyarország idén először országossá bővítette a Dél-dunántúli régióban már több alkalommal megrendezett Egyházzenei Fesztivált. A Con Spirito Egyházzenei Fesztivál évente ismétlődő esemény lesz, amelynek minden évben más város ad otthont: Nyíregyháza, Debrecen, Pécs és Sopron. Elsőként a bizánci rítusú keresztény egyházi zene, majd a római katolikus, a református és az evangélikus adja a zenei témaválasztás fő irányvonalát.
Idén tehát a fesztivál központja Nyíregyháza, de a következő évek helyszínein is meghallgathatjuk a fesztivál kiemelkedő külföldi együtteseinek egy-egy koncertjét május 20-24. között. A bizánci zene nemzetközi szinten is jeles képviselője, a Szent Efrém Férfikar az idei fesztivál házigazdája. Magyarországon lép fel a szentpétervári Optina Pustyn, az oroszországi vokális élet elsőszámú férfi énekegyüttese, valamint a Kijev Kamarakórus, Ukrajna legelismertebb vegyeskara is.

H. G. M.