Ezen a héten fizetik az első, új szabályok szerint számfejtett béreket

Idén augusztus elsején több, a bérszámfejtést érintő változás lépett hatályba, amelyeket először a napokban kifizetendő bérek esetében kell alkalmazni. A BDO Magyarország alábbi összegzése azt mutatja be, hogy az aktuális fizetések miben térnek majd el a korábbiaktól.

„Az egyik szembetűnő eltérést a távolléti díj számításának megváltozott szabályai okozzák – mutat rá Máriás Attila, a BDO Magyarország vezető munkaügyi tanácsadója. – Munkavállalói oldalról lényeges változás, hogy az új szabályok alapján mostantól nem fordulhat az elő, hogy például szabadság esetén a munkabér nem éri el a munkaszerződésben megállapított alapbért.”

„Persze ahhoz, hogy a bérszámfejtés a jogszabályoknak megfelelően történjen, a bérszámfejtőknek számos dologra kell tekintettel lenniük. Arra például mindenképpen érdemes figyelniük, hogy immár rendkívüli munkaidőben történő vasárnapi munkavégzés esetén jár ugyan a vasárnapi pótlék, de azt a távolléti díj számítása során nem kell figyelembe venni (ugyanez érvényes az éjszakai és műszakpótlékra is). A másik, várhatóan gyakran előforduló problémát várhatóan az fogja okozni, hogy távolléti díj havibérre vonatkozó osztószámára bizonyos esetekben más-más értéket lehet kalkulálni a munkaidő-, illetve a TB-naptárak alapján.”

Nem csupán a távolléti díj számításának változására kell azonban figyelemmel lenniük a bérszámfejtőknek, hanem az egyenlőtlen munkaidő-beosztáshoz kapcsolódó elszámolás szabályainak változásaira is, történjék az akár munkaidőkeret, akár elszámolási időszak alapján. Ráadásul ezekben az esetekben – szemben a távolléti díj számításával – a szabályok érvényesülését már most is vizsgálhatják a munkaügyi felügyelők.

Ha az órabéres munkavállalót munkaidőkeretben foglalkoztatják, a munkabért – eltérő megállapodás hiányában – az adott hónapban irányadó általános munkarend szerinti munkanapok számának, valamint a napi munkaidőnek az alapulvételével kell kiszámítani.

„Amennyiben azonban a munkavállaló havi alapbéres, egyenlőtlen munkaidő-beosztás esetén is a havi bérére lesz jogosult, akár többet, akár kevesebbet dolgozott az általános munkarend szerinti munkaidőhöz képest – hívja fel a figyelmet a BDO Magyarország szakembere. – A különbözetet a munkaidőkeret, vagy az elszámolási időszak végén kell csak rendezni.”

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*