Ez életem eddigi legjobb szezonja

Az Alpok Adria Sorozat összetett második helye, valamint a spanyolországi Európa-bajnokságon megszerzett két pontot érő 14. pozíció után ezúttal a Slovakiaringen tette fel a koronát egész éves teljesítményére Gyutai Adrián. A 22 éves paksi motoros mind a Magyar, mind pedig az IMRC – cseh, szlovák, lengyel, román és magyar motorosok számára kiírt pontvadászat – bajnokság mindkét futamát megnyerte, ezzel a hazai pontvadászatban hatalmas fölénnyel lett első, míg a nemzetközi megmérettetésben a 24 pontos hátrányából csak 22 egységet dolgozott le, így ott végül kettő ponttal szorult a második helyre. A Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke úgy véli, Adrián már az első évében bebizonyította, akár nemzetközi mércével is képes kimagasló teljesítményre.

Október első hétvégén egyedüli magyarként vett részt az Európa-bajnokságon a Budapesttől több mint 2500 kilométerre fekvő spanyolországi Albacetében a hazai gyorsasági motorversenyzés egyik legnagyobb tehetsége. Gyutai Adrián a kontinensviadalon a két pontot érő 14. helyen végzett a kontinensviadalon, és az ott megszerzett lendülettel érkezett meg a Slovakiaringre, ahol a második leghosszabb – 3737 méter –mindenki számára ismeretlen nyomvonalon a magyar és az IMRC bajnoki címe volt számára a tét.

A 22 éves paksi motoros szombaton mind az időmérőn, mind pedig a futamon remek teljesítményt nyújtva a legjobbnak bizonyult, így az utolsó, vasárnapi versenytől függetlenül megnyerte a magyar bajnoki címet, míg az IMRC-ben a 24 pontos hátrányából 17-et ledolgozott.

„Az egész csapatom, édesapám és főszerelőm, Bájó kitűnően dolgozott, a motorom is teljesen összeállt. Úgy érzem, hogy év végére már elég jól összeszoktam vele, kezdem megérteni a gumik, a futómű és a váz működését. Az új vonalvezetést szerintem sikerült elég gyorsan megtanulnom, így a pole pozíció mellett a futamgyőzelmet is meg tudtam szerezni. Fantasztikus érzés, hogy már az utolsó futam előtt 2010 után másodszor is magyar bajnoknak vallhattam magam, ráadásul rögtön az első hatszázas évemben nyerni tudtam az új kategóriámban” – mondta Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team versenyzőjéhez egy vendég is betoppant: Adrián egyik szponzora, a Bioextra másik felfedezettje, a 2013-ban élete első rallycross felnőtt évadát teljesítő Mórocz Patrícia a helyszínen szerette volna kiszurkolni a motoros bajnoki címét.

„Nagyon örültem annak, hogy Adrián ilyen remek teljesítményt nyújtott, és már rögtön az első évében ilyen eredményesen szerepelt a kategóriájában. Nagyszerű példáját láttam, hogyan kell egy sportolónak a versenyzéshez állnia. Sokat beszélgettünk, megmutatta nekem a motorját, én meg cserébe megígértem, hogy rövidesen elviszem egyet pár körre az autómmal a nyirádi pályán” – jelentette ki a 19 éves tehetség, aki természetesen férfiak ellen versenyez, és azt reméli, az idei tanulóévét követően 2014-ben már képes lesz a legjobbak nyomába eredni.

Nos, Patrícia felajánlása jótékonyan hatott Adriánra: a vasárnapi időmérőt ismét megnyerte, és úgy vághatott neki a futamnak, ha ismét győzne, és az összetettben már csak hét ponttal vezető szlovák Martin Durdik legfeljebb a harmadik helyen végez, akkor az IMRC bajnoki címét is megszerzi.

A Tomracing Motorsport Team versenyzőjén semmi nem múlt, fantasztikus teljesítménnyel fölényesen megnyerte a futamát – 22,5 másodperccel volt jobb a mögötte érkezőnél –, ám Durdik végül második lett, így Adrián az összetett IMRC bajnoki címről két ponttal lemaradt. Azonban így sincs szégyenkezni valója, ugyanis első Superstock 600-as szezonjában megszerezte a kategória magyar bajnoki címét, második lett az Alpok Adria és az IMRC Sorozatban, valamint a két pontot érő 14. helyen végzett az Európa-bajnokságon.

„Ez életem eddigi legjobb szezonja. Nem dőlhetek azonban elégedetten hátra, hiszen még rengeteg tanulnivalóm van, és ez az év reményeim szerint még csak egy jó kezdet. Most mindenképpen pihenő következik, mert a sérült kezemet muszáj helyrerakni, hogy jövőre már fájdalmak nélkül versenyezhessek. Amint a gyulladást kikezelik a vállamból, már kezdődnek is a motocross edzések. Szeretném megköszönni még egyszer a csapatom valamennyi tagjának az egész éves munkáját. A 2014-es tervekről még korai bármit mondanom, egy biztos, a november 15-17-e közötti Auto+Motor+Sport Expo 2013 kiállításon velem és a motorommal is találkozhatnak a szurkolók a Groupama Garancia Vezetéstechnikai Centrum vendégeként” – árulta el Gyutai Adrián.

A Tomracing Motorsport Team csapatfőnöke szerint ennél jobban nem lehet versenyezni, mint ahogy azt Adrián tette a szezonzárón.

„Az elsődleges célunkat, a magyar bajnoki címet már szombaton megszerezte Adrián, és vasárnap már csak hab lett volna a tortán, ha emellé az IMRC összetettbeli első helyét is begyűjti. Rajta ez sem múlott olyan fölénnyel verte a teljes mezőnyt, hogy egyértelműen látszott, ki a kategória legjobbja jelenleg. Ha nem hagytuk volna ki a nyár közepén egy versenyhétvégét, kérdés sem lett volna az IMRC bajnoki címe. Ennél jobban nem lehet versenyezni, hiszen mindkét napon a pole pozíció és a futamgyőzelem mellé a leggyorsabb kör is az övé lett. Egyelőre most a jól megérdemelt pihenés következik Adrián számára, a jövőjével kapcsolatban nem a mostani, örömteli pillanatokban szeretnénk bármit elárulni. Megyünk tovább, és ahogy biztossá válik az irány, időben mindent bejelentünk majd. Számunkra az a legfontosabb, hogy a válla és a keze minél hamarabb rendbe jöjjön” – fogalmazott Miklósy Tamás.

 

Nyílt Nemzetközi IMRC Bajnokság, Superstock 600-as kategória

Április 13-14. – Slovakiaring (Szlovákia) – 4. hely, 3. hely

Május 18-19. – Hungaroring (Magyarország) – 3. hely, kiesett (pole pozíció)

Június 22-23. – Brno (Csehország) – nem indult

Augusztus 3-4. – Pannoniaring (Magyarország) – 2. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Október 12-13. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Az összetett pontverseny végeredménye: 1. Martin Durdik (szlovák) 192 pont, 2. GYUTAI ADRIÁN 190 pont, 3. Magda Attila 152 pont.

 

Gyorsasági Motoros Országos Bajnokság, Superstock 600-as kategória

Április 13-14. – Slovakiaring (Szlovákia) – 2. hely, 2. hely

Május 18-19. – Hungaroring (Magyarország) – 3. hely, kiesett (pole pozíció)

Június 22-23. – Brno (Csehország) – nem indult

Augusztus 3-4. – Pannoniaring (Magyarország) – 2. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Szeptember 07.-08. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Október 12-13. – Slovakiaring (Szlovákia) – 1. hely, 1. hely (két pole pozíció)

Az összetett pontverseny nem hivatalos végeredménye: 1. GYUTAI ADRIÁN 201 pont, 2. Magda Attila 156 pont, 3. Aszalós Ádám 148 pont.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*