Ez egy bónusz, Isten ajándéka részünkre

Nem gondoltuk, hogy közel  70 évesen újra koncertezni fogunk. Ez egy bónusz, egy ajándék, ez az Isten ajándéka részünkre – kezdte  Solymosi Tóni  ma délelőtt koncertbemutató sajtótájékoztatóját a New Orleans Clubban.

Fotó: Juhász Melinda

Tavaly ősszel, a Korda György életművét bemutató koncertsorozaton a vendég az Express zenekar volt. A telt házas, húsz előadásos turnén nagy sikert aratott az évtizedek óta hallgató együttes is. Ez adott nagy lökést, hogy az Express jubileumi évében, 2014-ben immár önállóan rendezzen nagy gálakoncertet a SYMA Csarnokban.

Már a próbák idején úgy örültünk egymásnak, mint a rég nem találkozott testvérek” – emlékezik Solymos Tóni zenekarvezető. – „Újra megszólaltak a hangszerek. És jöttek a nóták, a régi dallamok, szövegek, mai köntösben. Jobban játszottunk, mint valaha. A koncerteken pedig megható volt a fogadtatás. Percekig ünnepeltek minket, szinte nem tudtunk elkezdeni zenélni. És minden szám után ugyanez következett. Nincs mese, eldöntöttük: együtt maradunk.”

Az Express zenekar legnagyobb sikereit a hetvenes-nyolcvanas években aratta, összesen négyszer nyert táncdalfesztivált, önálló hazai és külföldi turnékat bonyolított, öt arany- és platinalemezt vehetett át az eladott hanghordozók után. Emellett az ország legnagyobb sztárjait kísérte, Kovács Katin és Koós Jánoson át Hofi Gézáig. Utóbbi művész halálakor (ezerötszáz Hofélia és nyolcszáz Élelem bére előadás után!) esett szét a csapat, s 2002 után csak tavaly hallhattuk a zenészeket újra együtt játszani.

Az úgynevezett nagy generáció a könnyűzenében a mai fiatalok számára az Illést, a Metrót és az Omegát jelenti. Ám akik átélték azokat az évtizedeket, jól tudják, hogy más együttesek is meghatározó szerepet játszottak. Az Express dalait szinte egy teljes ország énekelte.

Voltak nálunk naprakészen népszerűbb, hisztérikusabb sikert arató csapatok, akiknek fanatikus rajongóik voltak, mindenhová elkísérték őket. A mi zenekarunk ezzel szemben az egyik legközkedveltebb együttessé vált, énekelhető, közérthető magyar slágerzenéjével. Nem utaztak a rajongók utánunk száz kilométereket – egyszerűen csak ott voltak, mindenhol, ahol felléptünk.

A SYMA Csarnok színpadára december 12-én valódi legendák állnak. Képzett, több hangszeren játszó muzsikusok, akik nem csak átélték, de alakították is a magyar könnyűzene indulását és fénykorát. Solymos Tóni, Magyar Csaba, Kalmus Pál, Silye Attila és Debreczeni Csaba mutatja be az Express zenekar életművét, azaz többnyire legnagyobb slágereit, amilyen a Hull az elsárgult levél, a Kislány, vigyázz, a Jöjj hozzám és A harmonikás. A felejthetetlen időszak megidézésében Kovács Kati és Koós János lesz segítségükre.

EXPRESS 50 – Tatabánya Földi Imre Spotcsarnok 2014.november 21. 19:00

EXPRESS 50 – Székesfehérvár Videoton Oktatási Központ /VOK/ 2014.december 7. 19:00