Ez a puska most visszafelé sült el: Hollandia kikapott Argentínától

Costa Ricát még nagyon meg akarta verni a holland válogatott, de végül a tizenegyesek hozták meg a sikert. Argentína ellen már visszavettek, és szinte tudatosan meneteltek a büntetőpárbaj felé, ami viszont visszafelé sült el. Van Gaal mester ezt bizony túlbonyolította.

Némileg érthetetlen, hogy a hollandok egy ilyen erős kerettel miért nem vállalták fel a támadófocit. Egyedül Robben küzdött hősiesen (neki nem szóltak?), de nem volt igazán társa. Sőt, használható labda sem jött felé. Így pedig, a jobbról befelé indulás mestere kétségbeesetten próbált a pálya, számára nem igazán ismert részeiről megindulni, ami a ráosztott többszörös fedezet mellett nem vezetett sikerre. Sneijder és Kuyt eközben harmatgyenge ívelésekkel próbálta helyzetbe hozni Van Persie-t, aki viszont ismét nagyon gyengén játszott. Az Manchester United sztárjának lába alatt zokogott a labda, érthetetlen, hogyan romlott le ennyire a holland csatár játéka. Ha fele annyira játszott volna jól, mint Spanyolország ellen, Hollandia a döntőbe jut.

Kluivert megint jegyzetelt

Az egykori csatárnak szemmel láthatóan ismét sok gondolata támadt, mert újfent bőszen írogatott jegyzetfüzetébe. Ez azonban most nem vezetett sikerre. Sem neki, sem Gaal mesternek nem jöttek az ászok, rossz volt a lapjárás, és nem tudták meghúzni azt a bizonyos “váratlant”. Csak a holland védelem funkcionált tökéletesen. Argentína pedig szenvedett, de legalább akart. Rejtély, ők mennyire készültek a büntetőkre, de az biztos, hogy sokkal jobban rúgták, mint ellenfelük. Van Gaal talán jobban tette volna, ha ezúttal is beküldi a fair playre fittyet hányó cserekapusát, mint Costa Rica ellen, de ezúttal kitartott Cillessen mellett. Nem jött be.

Messi vs. Robben

A meccs embere kétség kívül Arjen Robben, aki ment, mint a gőzmozdony, de a taktika, és persze az argentin védelem legyőzte őt. Messi ott focizott, ahol szokott, formában is van, de nagyon komoly őrzést kapott. Ha egyszer-egyszer sikerült mégis rágyorsítania, akkor gyorsan leterítették izomból a holland védők. Nem durván, csak, amennyire kell.

A büntetőket a végén azonban nagyszerűen rugták az argentinok. Magabiztosak voltak, miközben a hollandok rögtön az elsőt kihagyták. Aztán még egyet. Azzal pedig el is dőlt, hiszen Cillessen nem parádézott, nem fogott meg egy lövést sem. Így pedig az a csapat jutott a döntőbe, és küzdhet meg a németekkel, aki egy picivel jobban akarta ezt a meccset még a rendes játékidőben eldönteni.

Dóka Attila