Évadot zárt és hirdetett a Játékszín

Magyarországi bemutatóval indítja következő évadát a Játékszín: Paolo Genovese Teljesen idegenek című filmjének adaptációját Czukor Balázs állítja színpadra. A következő produkciót Simon Kornél, a szezon végi premiert Kapitány Iván rendezi. A 2019/2020-as szezonban többek közt Kern Andrást és Makranczi Zalánt is üdvözölheti a Teréz körúti színház közönsége. A most záruló évadban három bemutatót tartottak, az össznézőszám 141.000 fő. A záró társulati ülésen közönségdíjat kapott Nagy Sándor és Hernádi Judit, a szakmai elismerések közül a Kránitz Lajos-díjat idén Szente Vajk színművésznek, a Kishonti Ildikó-díjat Kékesi Miklós művészeti titkárnak adta át Bank Tamás igazgató.

NagySándor_SzenteVajk_BankTamás_KékesiMiklós

A következő szezont szeptember 6-án kezdik, az évad első premierjét november 23-án tartják. A Teljesen idegenek című, világsikert aratott olasz filmet Magyarországon először adaptálják színpadra többek közt Makranczi Zalán, Debreczeny Csaba, Nagy Sándor, Lévay Viktória és Erdélyi Timea közreműködésével. Az alkotó, Czukor Balázs első alkalommal rendez a Játékszínben.

A 2019/2020-as évad további két, tervezett bemutatója: Agatha Christie: A vád tanúja Kern András, Gálvölgyi János, Szerednyey Béla és Kocsis Dénes főszereplésével február 8-án, Simon Kornél rendezésében, valamint Eric Assous: A takarító című vígjátéka, Kapitány Iván színrevitelében, áprilisban.

Az évadban 370 előadást tartottak a Teréz körúton, a nézőszám pedig meghaladta a 109.000 főt. Az összesített adatok alapján a színház 99,9%-os kihasználtsággal működik. 2018/2019-ben huszonöt városban hatvan estén játszottak mintegy 31.000 néző előtt, állomásaik között szerepelt Székesfehérvár, Debrecen, Szeged, Paks és Veszprém, Nyíregyháza, Győr és Makó, a határon túli városok közül Aradon és Lendván vendégszerepeltek.

A Játékszín repertoárjának magját a szórakoztató előadások képezik, ezt a bázist erősítette az évad két új, felnőtteknek készült produkciója. A Tallós Rita rendezte Menopauza lett a színház legkeresettebb előadása. A női változókor problémáit megéneklő amerikai musical hazai változatát Hernádi Judit, Náray Erika, Szulák Andrea és Tóth Enikő játssza. A Szente Vajk által írt és színpadra állított Legénybúcsú ugyancsak zajos sikerrel zárta a bemutatók sorát május elején. Színpadra lép benne a szerző is, valamint mások mellett Nagy Sándor, Szerednyey Béla, Csonka András és Lévay Viktória.

Jubileumi előadáshoz kilenc produkció érkezett el a szezonban – a Menopauza máris túl az ötvenediken. A 39 lépcsőfok márciusban lépte át a félszáz alkalmat, a Kölcsönlakás és A szőke ciklon a 100., a töretlen népszerűségnek örvendő Életrevalók, a Primadonnák és az És már senki sem… a 125., a Legyen a feleségem! a 150. előadását ünnepelte, a legnagyobb szériát pedig a Hatan pizsamában könyvelheti el, a nyári, tihanyi vendégjátékon éppen 175. alkalommal játsszák. 2019/2020-ban tizennyolc produkciót tartanak repertoáron, amit további három bemutatóval bővítenek.

A Játékszín kötelékében a 2018/2019-es évadban kilencvenöt színész lépett színpadra. A színház 2012-es alapítású Kránitz Lajos-díja a 2005-ben elhunyt Jászai Mari-díjas színész mértékadó művészi munkájának, pályafutásának állít emléket. Az elismerést, amelyet minden évadban kiemelkedő munkájáért vehet át egy-egy művész, idén Szente Vajk nyerte el. A művész a 2018/2019-es évadban szerzőként is debütált a Játékszínben. Legénybúcsú című komédiáját maga is rendezte – s ezzel a harmadik színrevitelét láthatta a színház közönsége. Színészként nemcsak a maga által jegyzett produkcióban, hanem a népszerű Primadonnák című előadásban is szerepel. Szente Vajk idén tavasszal állami kitüntetésben is részesült, a Jászai Mari-díjat márciusban vette át.

A Kishonti Ildikó emlékére alapított elismerést minden évad végén a Játékszín egy-egy olyan háttérmunkatársa kapja, aki jelentős mértékben hozzájárul a produkciók megvalósításához. Az idei díjazott, Kékesi Miklós, a Játékszín művészeti titkára, az intézmény újranyitása óta azonos pozícióban segíti a művészi munkát, több évtizedes színházi tapasztalatával az egyik legkompetensebb munkatárs.

A június 18-i évadzáró társulati ülésen második alkalommal adták át Az évad színésze és Az évad színésznője elismeréseket a közönség online szavazatai alapján. Az idei nyertesek: Nagy Sándor és Hernádi Judit. A szezonban mindketten szerepeltek bemutatóban, az előző évadok sikerdarabjaiban ugyancsak láthatók.