WAGNER200- ingyenes program szeptember 14-én!

Világklasszis sportolók, operaénekesek és balettművészek lépnek fel a budapesti operaszezon előhírnökeiként a Magyar Állami Operaház szeptember 14-i eseménysorozatának hatalmas, szabadtéri záróműsorában.

A születési bicentenáriumát ünneplő Wagner művészete jegyében rendezik meg a WAGNER200-maratont. Az egész napos rendezvény tömegeknek szól: az Opera belső tereiben tárlattal, kamarakoncerttel, felolvasó-délutánnal és filmvetítéssel, az épület körül egész délután gyermekprogramokkal, akadályversennyel várja a közönséget.

Este nyolctól újra ezrek foglalhatják el a lezárt Andrássy úton kialakított nézőteret, az évadbemelegítő megashow a torna és az atlétika művészi mozzanatait kapcsolja össze az operával. A nagyteraszon különleges megvilágításban neves sportolók mutatják be gerenda- és lólengés-gyakorlatukat Wagner-muzsikára, a kifutón ritmikus sportgimnasztika-csoport gazdagítja az est műsorát. Mindez élő zenei kísérettel: a sportbemutatókat az Operaház szimfonikus zenekara festi alá Dénes István vezényletével, az Opera vezető szopránjával, Sümegi Eszterrel, és két kamaraénekessel: Fekete Attilával és Kálmándi Mihállyal, a divatbemutatók alapját pedig DJ Bootsie erre az alkalomra újragondolt, Wagner ihlette számai adják.

A Design Terminállal közös rendezvény különleges divatbemutatóit Lukács Gabi divat- és showrendező és Lakatos Márk stylist komponálta, a kifutón a hazai sport-, opera- és balettvilág csillagai vonulnak fel. A Gombold újra! csapatába tartozó divattervezők wagneri jelmezeit többek közt Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kucsera Gábor világ és Európa-bajnok kajakozó, Mórádi Zsolt kick-boksz világbajnok, Kótai Mihály ökölvívó világbajnok, valamint Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó és számos neves sportoló mutatja be. Az operaénekesek közül kifutóra lép többek közt Keszei Bori, Rálik Szilvia és Cser Krisztián, a Magyar Nemzeti Balettet ifjú tehetségek képviselik modellként, Venekei Marianna és Wayne Eagling koreográfiáiban pedig többek közt Apáti Bencét és Felméry Lilit láthatja a közönség.

Az estet átlengi a wagneri erő, amit a Rippel Brothers Művészeti Akadémia három silkes fellépője és a Rippel fivérek produkciója még markánsabbá tesz, a nagyzenekari hangzást pedig tűzzsonglőrök színezik katartikus látványelemekkel.

A vizuális élményt standard épületfestés teszi különlegessé: az Urbanizer Visuals kifejezetten a Wagner200-maratonra készült animációi valódi összművészeti élménnyé varázsolják az egész estés műsorfolyamot.

Minden program ingyenesen látogatható, délután a büfé kedvezményes áron működik a foyer-ban.

 

 

 

A szeptember 14-ei programok:

 

11 óra: minitárlat nyílik az Opera Wagner-relikviáiból (OperaDigiTár)

13 óra: Felolvasás Wagner- és Nietzsche-levelekből, Nietzsche-dalokkal (Vörös szalon)

14 óra: kamarakoncert: Siegfried-idill + Wagner minden dala (Székely Bertalan terem)

16 óra: az Operaház A bolygó hollandi c. előadásának filmvetítése (nagyterem)

20 óra: Wagner-maraton (Andrássy út)

 

Gyermekprogramok sportversenyekkel az Opera körül: 14 és 18 óra között.

 

 

A kifutón felvonuló sportolók:

Budai Dorina párbajtőröző, Gáll Csaba kardvívó, Gyenesei Leila öttusázó, Imre Géza párbajtőr világbajnok, Kasó Orsolya vízilabdázó, Karakas Hedvig cselgáncsozó,  Knapek Edina tőröző, Kucsera Gábor világ- és Európa-bajnok kajakozó, Meczinger Kata vízilabdázó, Mórádi Zsolt kick-boksz világbajnok, Pádár Tamás párbajtőröző, Rédli András párbajtőröző, Somfai Péter párbajtőröző, Szabados Gábor tőröző, Szabados Kristóf tőröző, Szász Emese párbajtőröző, Tápai Szabina EHF-kupagyőztes kézilabdázó, Varga Katalin tőröző.

 

Operaénekesek:

Balga Gabriella, Celeng Mária, Fischl Mónika, Jakab Ildikó, Keszei Bori, Kriszta Kinga, Létay Kiss Gabriella, Miksch Adrienn, Puja Andrea, Rálik Szilvia, Simon Krisztina, Szakács Ildikó, Bakonyi Marcell Cser Krisztián, Geiger Lajos, Káldi Kiss András.

 

Balettművészek:

Babácsi Benjamin, Crnic Nika, Darab Dénes, Fehér Edit, Gikovszki Sznezsana, Horányi Adrienn, Lagunov Jevgenyij, Lovisek Eszter, Szekeres Adrienn, Mingrado Angela, Myasnikov Boris, Pálinkó Kornél, Tabbouch Ali, Takahashi Yuya, Tóth Barbara, Vila M. Ricardo.

 

Rendező: Aczél András


 

Wagner200-maraton Záróhangverseny

 

Vezényel: Dénes István

 1. Lohengrin – III. felvonás előjáték
  a Magyar Állami Operaház Zenekara

 

 1. Tannhäuser – Nyitány és Bacchanália
  Rippel Brothers, Magyar Nemzeti Balett
 2. Főigazgatói köszöntő
  Ókovács Szilveszter, Miklósa Erika
 3. Kosztümös divatfantázia – 1. tétel
  modellek
 4. Tannhäuser – Csarnok-ária
  Sümegi Eszter
 5. A nürnbergi mesterdalnokok – Versenydal
  Fekete Attila, Kertész Olívia – KSI SE (gerenda)
 6. Az istenek alkonya – Siegfried rajnai utazása
  Rippel Akadémia
 7. Tannhäuser – Wolfram áriája
  Kálmándi Mihály, Wonderland Dance Company  (RSG)
 8. Kosztümös divatfantázia – 2. tétel
  modellek

10. A walkür – Tavaszi-dal
Fekete Attila
11. A walkür – A walkürök lovaglása
Szalontai István, a KSI és a Ferencváros tornászai (lólengés)

12. A walkür – Wotan búcsúja és a Tűzvarázs
Kálmándi Mihály, Tűzmadarak (tűzzsonglőr-show)

13. Trisztán és Izolda – Izolda szerelmi halála
Apáti Bence, Felméry Lili, Sümegi Eszter

14. Kosztümös divatfantázia – 3. tétel
modellek

 1. A nürnbergi mesterdalnokok – Nyitány
  a Rippel Brothers és az est valamennyi közreműködője

 

 

Közreműködik:

Sümegi Eszter, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2012/2013. évad

Fekete Attila, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2013/2014. évad

Kálmándi Mihály, a Magyar Állami Operaház kamaraénekese 2013/2014. évad

Apáti Bence és Felméry Lili, a Magyar Nemzeti Balett magántáncosai

Szalontai István tornász,

Rippel Ferenc és Rippel Viktor (a Rippel Brothers)

valamint:

a Magyar Állami Operaház Zenekara,

 és a Magyar Nemzeti Balett (balettigazgató: Solymosi Tamás),

a Rippel Brothers Mozgásművészeti Akadémia növendékei,

a KSI SE és a Ferencváros fiatal tornászai

(edzők: Kelemen Márta, Kisiván István, Reszeli Péter, Kerekes Zsombor, Deák Zoltán),

a Wonderland Dance Company,

a Tűzmadarak Zsonglőrcsoport

 

Divat-show rendező: Lukács Gabi

Zene: DJ Bootsie

Modellek: a Magyar Állami Operaház magánénekesei, balett- és zenekari művészei,

valamint a magyar sportélet kiválóságai

Épületvetítés: Urbanizer Visuals

Hangmérnök: Gáti Péter és Lakatos Gergely             Fény: Both András és Lénárd Tibor

Pirotechnika: Steinerscenics                             Színpad: Kőműves József

A rendező munkatársa: Karczag Márton

Szerkesztő: Ókovács Szilveszter

Jelmez- és látványtervező: Lakatos Márk

Koreográfus: Venekei Marianna és Wayne Eagling

Vezényel: Dénes István

Rendező: Aczél András

A Záróhangversenyt megelőző, 19.00 órakor kezdődő rock koncerten közreműködik a

WalküRock Zenekar

Sümeghi Tamás „Toma” – dob, ütőhangszerek

Fekete Tamás „Feka” – gitár

Takács Roland „Kanóc”– basszusgitár

valamint

Rőser Orsolya Hajnalka, a Magyar Állami Operaház magánénekese – ének, vokál

BFTZ-HANGVERSENY PINCHAS STEINBERG VEZÉNYLETÉVEL

Szeptember 16., 20.00

 

 

A Magyar Állami Operaház április 9-én jelentette be, hogy a Budapesti Filharmóniai Társaság Zenekarának – az Operaház együttesének új elnök-karnagya Pinchas Steinberg, aki 2014 februárjától tölti be tisztségét, és koncertek mellett operákat is dirigál a 2013/14-es évadtól.

A zenekar szeptember 16-án, a szezon nyitányaként a világhírű karmesterrel ad hangversenyt. Pinchas Steinberg vezényletével szintén Wagnerrel kezdik az évadot: a Rienzi-nyitány után Beethoven: IV. (G-dúr) zongoraversenye (op. 58), majd Brahms: II. szimfóniája (op.73) csendül fel az Operaház nagytermében.

Zongorán közreműködik: Michael Roll

 

 

“Nem csak az ujjaiban, a szívében és a lelkében is benne van a zeneiség.” – mondta a neves kritikus Sir Neville Cardus Michael Roll csodálatos karrierje elején.

Az elmúlt néhány szezon során Michael Roll olyan zenekarokkal lépett fel, mint a Dallasi Szimfonikus Zenekar, a BBC Filharmonikusok, a Gürzenich Orchestra Cologne és a Suisse Romande zenekar. Ezután Ausztráliában turnézott, és olyan remek fesztiválokon is részt vett, mint a KlavierFestival Ruhr vagy a bukaresti George Enescu Fesztivál. Európa számos pontján adott szólóestet és koncertet, többek között Berlinben, Münchenben, Hamburgban és Londonban. A Howard Shelley-vel és a Royal Filharmonikusokkal készített Beethoven- zongoraverseny felvétele pompás kritikákat kapott, és a Gramophone magazin szerkesztői ajánlásában is szerepelt.

Michael Roll Nagy-Britanniában született, bécsi zsidó szülők gyermekeként. Zongorázni Fanny Watermannál kezdett 6 évesen, és már fiatalkorában is gyakran mutatta be tudását. 10 évesen, első fellépésén, a Birminghami Szimfonikus Zenekarral játszott.

Korán indult karrierje során a világ számos pontján fellépett, olyan karmesterekkel dolgozott, mint Boulez, Boult, Giulini, Haitink, Masur, Previn, Sawallisch, Sanderling, mostanában pedig Gergijev és Steinberg. Közreműködött többek közt a Londoni Szimfonikusok, a Londoni Filharmonikusok, a Royal Filharmonikusok, a BBC Szimfonikus Zenekara, a lipcsei Gewandhaus zenekara és a Bostoni Szimfonikusok hangversenyein. Utóbbi zenekarral debütált Amerikában 1974-ben Sir Colin Davis vezényletével. Számos nemzetközi fesztivál, többek közt Bécs, Edinburgh, Hong Kong vendége volt, Aldeburgh színpadán Benjamin Brittennel játszott. Tizenhat alkalommal lépett fel a londoni Royal Albert Hall Promenade-koncertjein.

Budapesti fellépése után Londoni Filharmonikusokkal folytatja a munkát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*