Európai Kereskedelem Napja: plázaüzemeltetőt díjaztak

Az EuroCommerce által 2005-ben hagyományteremtő szándékkal útjára indított Európai Kereskedelem Napja idén november 5-én ismét megrendezésre került. A rendezvényen az elmúlt években már megszokott módon a kereskedelemben kiemelkedő munkát végző személyek jelölésével és díjazásával 2015-ben is elismerték a szakma kiválóságait. Köztük szerepelt Kertai Zsolt, a Klépierre fejlesztési, majd ügyvezető igazgatója, aki a Magyar Bevásárlóközpontok Szövetségének jelölésével nyerte el a Klauzál Gábor oklevelet.

A díjazás hátterében komoly szakmai előzmények húzódnak meg, Kertai ugyanis a Klépierre zászlóshajójának számító Corvin Plaza fejlesztési majd ügyvezető igazgatójaként az első olyan bevásárlóközpont-fejlesztésben vett részt Magyarországon, amely funkcióját és szolgáltatáskínálatát tekintve abszolút mértékig a fogyasztói igények széles körű kiszolgálást célozta.

Kertai Zsolt szerint a Klépierre sikere nemcsak az üzletközpontok vásárlócentrikus, fogyasztóbarát kialakításán múlik. „A bérlőkkel való kapcsolat is nagyon fontos, hiszen a bevásárlóközpont és a bérlők közös érdeke a siker, a vásárlók elérése és hatékony kiszolgálása. Ezért nemcsak a vásárlók, hanem a bérlőink kényelmét is szolgálják azok az üzemeltetési újítások, mint például az élet- és vagyonbiztonság megóvását célzó RISK-menedzsment, vagy az energiafelhasználás csökkentésére szolgáló energetikai audit.”

Utóbbi az épületek energiafelhasználásának optimalizálását célozta, és jelentősen csökkent a közüzemi felhasználás cégcsoport szinten, különös tekintettel az áramfelhasználásra. Ez természetesen az üzletek számára is hatékonyabb, kiszámíthatóbb működést eredményez. De jelentős szempont a bevásárlóközpont üzemeltetése során tanúsított felelős vállalati magatartás is, mely a környezettudatos működést és a társadalmi felelősségvállalást foglalja magába. Ezért a szelektív hulladékgyűjtést idővel a Klépierre üzemeltetésében lévő összes házra szeretnék kiterjeszteni, bevonva ebbe a bérlőket is. A megbízható partnerségre törekedve a bevásárlóközpont szerződéses partnereinek kiválasztása során külön szempont az ISO-minősítés megléte, jelenleg a beszállítók több mint 80%-a rendelkezik ISO-certifikációval.

„A kezdeti nehézségeket követően mára már a Corvin Plaza kiadottsága megközelíti a 100%-ot. Emellett jelentős növekedési fázisban van a ház, amely nemcsak a kereskedelemben egyébként mutatkozó élénkülésnek tudható be, hanem a bérlői mix folyamatos minőségi frissítésének is” – árulta el a szakember.

Az üzemeltető cégcsoport portfóliójában a korábbi évekhez képest 2015-ben szignifikánsan csökkent a kiadatlanság, valamint bővült a nemzetközi bérlői portfólió. Törekvésük, hogy a közeljövőben a vidéki lakossághoz is eljuttassák a Budapesten már népszerű kereskedelmi márkákat. A vállalat sikerességét mutatja, hogy évről évre nő a cégcsoport profitabilitása, ugyanakkor az eredmények mögött a folyamatos szervezeti megújulást és a hatékonyabb működést célzó tevékenység zajlik – melyet a most elnyert díjjal a szakma is elismert.

Az Európai Kereskedelem Napja

Az Európai Kereskedelem Napja rendezvény fő üzenete, hogy a kereskedelmet – mint az egyik legnagyobb GDP-előállító, a legnagyobb áfabefizető és a legtöbb munkavállalót foglalkoztató ágazatot – fókuszba állítsa. Az Európai Unió országaiban a kereskedelemben dolgozók száma meghaladja a 30 millió főt, a teljes európai GDP 11%-át a kereskedelmi szektor adja, Magyarországon pedig 530 ezren dolgoznak az ágazatban, amely 8 000 milliárd forintnál nagyobb kiskereskedelmi forgalmat realizál. A Klépierre-nél országos szinten – a bérlői alkalmazottait is figyelembe véve – bevásárlóközpontjai révén több mint 5000 ember jut munkalehetőséghez, tudta meg az OGH hírügynökség.