Európai Filmakadémia – Holland dráma nyerte az európai Fiatal Közönség Díjat

A bűnbánat című holland dráma nyerte el vasárnap este az Fiatal Közönség Díját (Young Audience Award), amelyhez Magyarország első ízben csatlakozott.

    Európa tizenhat városának összesített szavazatai mellett Budapesten is a Bűnbánat című holland film kapta a legtöbb voksot az Európai Filmakadémia diákoknak rendezett nemzetközi seregszemléjén – közölte az MTI-vel a szavazás eredményét Papp Csaba, a Magyar Nemzeti Filmalap munkatársa.
    A holland Bűnbánat (Regret!) című dráma egy kövér kisfiú megrázó történetét meséli el, hogy miként terrorizálja és kínozza az egyik osztálytársa.
    Magyarország első ízben csatlakozott a fiatal mozinézőknek szervezett közös filmnézéshez és szavazáshoz, amely során tizenhét városban, köztük Londonban, Barcelonában, Erfurtban, Tbilisziben és Tel-Avivban párhuzamos zajlottak a vetítések.
    A Veres Pálné Gimnázium és a Városligeti Általános iskola felső tagozatos diákjai három, díjra jelölt filmet néztek meg vasárnap a Tabán moziban. A szakmai zsűri döntése alapján a díjnyertes holland film mellett a dán MGP küldetés (The Contest), valamint a német A menedék (Ostwind) című, 12 és 14 év közötti korosztálynak szóló alkotások szálltak versenybe.
    A vetítések után, a látott filmekről Lovas Balázs forgatókönyvíró, Bollók Csaba filmrendező és Csere Ágnes színész beszélgetett a fiatalokkal.
    Este élő közvetítésben kapcsolták össze a szavazásban részt vevő tizenhét város közönségét a németországi Erfurtban rendezett gálaműsor helyszínével. Minden városban a gyerekek elmondták véleményüket az általuk kiválasztott legjobb filmről. Ezt követően összesítették a szavazatokat.
    Andrew G. Vajna, a Magyar Nemzeti Filmalap felügyeletét is ellátó filmszakmai kormánybiztos az MTI-nek elmondta: azért csatlakoztak a rangos eseményhez, hogy egyrészt megszólítsák és elérjék a fiatal közönséget, másrészt ösztönözzék őket abban, hogy moziba járjanak. A kritikus látásmód pedig segíti a fiatal generációt abban, hogy tudatos filmfogyasztókká váljanak – tette hozzá.
    “A magyar gyerekek nemcsak elmondják véleményüket, hanem megtudják azt is, hogy más országokban, más gyerekek miként látják ugyanazokat a filmeket” – mondta. Rámutatott: a filmgyártóknak ismerniük kell a fiatalok igényeit ahhoz, hogy olyan filmeket állítsanak elő, amelyeknek lesz közönsége.
Forrás:MTI