Európa kulturális fővárosában az Armel Operafesztivál darabjai

armelEurópa kulturális fővárosában, a csehországi Pilsenben (Plzen) is bemutatják az Armel Operafesztivál több darabját – erről Vajda Gergely zeneszerző-karmester, a fesztivál művészeti igazgatója beszélt az M1 aktuális csatornán.

    A Szegedi Nemzeti Színházban Alföldi Róbert által rendezett Varázsfuvola, a 2015-ös Armel Operafesztivál legjobb produkciójának megválasztott, a belga Muziektheater Transparant kortárs operája, az Alfred Hitchcock Hátsó ablak című filmjéből készült Private View, valamint pilseni színház idei egyfelvonásos előadásai, és a miskolci színház tavalyi produkciója is műsorra kerül.
    Vajda Gergely ismertette: az Armel lényege, hogy fiatal énekeseket lehet megismerni, de a fesztiválon nem csak a nyertesek kapnak lehetőségeket, hanem fiatal énekesek és alkotók, társulatok dolgozhatnak együtt. Emellett az Armel lehetőséget biztosít arra, hogy Magyarországra kerüljenek darabok, amelyeket a közönség másképp nem láthatna itthon, másrészt a fesztivál is bemutatja külföldön a világnak Magyarország mire képes.
    A 2008-ban Szegeden alapított Armel Operafesztivált második alkalommal rendezték meg Budapesten. A kortárs operákat és klasszikus művek izgalmas feldolgozásait műsorára tűző fesztivál produkcióit június 29. és július 3. között tekinthette meg a közönség a Thália Színházban. A fesztivál koncepciójának különlegessége, hogy a bemutatott darabok és azok főszereplői is versenyben állnak egymással.

Forrás:MTI