Esős és száraz GT futam a Slovakia Ringen

Augusztus 22-24 között rendezték a GT 1 versenysorozat ötödik futamát, amelynek a Slovakia Ring adott otthont többedszerre. A hét futamos sorozat mezőnye és a betétfutamok indulói rótták a köröket az aszfaltcsíkon, hol vizes, hol száraz pályán.

A pénteki szabadedzéseket követően szombaton már zajlottak a versenyek a különböző kategóriákban. Kiemelve a GT sorozatot az időmérő versenyen / qualifying race / még száraz pályán rajtoltak el a versenyzők, azonban pár körrel később már kénytelenek voltak félbeszakítani a futamot a szakadó eső okán. Illetve a rajtot követő nagy baleset miatt is. Az első kanyart még problémamentesen vette a mezőny, azonban a szemerkélő esőben egy Mercedes-szel koccanva az ex-Forma 1-es autóversenyző Thomas Enge Lamborghini-je kicsúszott a pályáról, majd a védőkorlátról hatalmas erővel megpattanva a pálya felé szaltózott, szám szerint négyet. Szerencsére sem a pálya szélén dolgozó fotóst, sem a pályán száguldó versenyautókat nem veszélyeztette, így a pörgülések után ismét a védőkorlátnak csapódva landolt. Körül-belül 30 méterrel messzebb. A versenyt újra rajtoltatták, amint enyhült valamennyit a szakadó eső. Azonban a kerékcseréket követően ismét meg kellett állítani a 28. percnél és kivárni, hogy alábbhagyjon az égi áldás. A versenyt végül a Cesar Ramos / Laurens Vanthoor kettős nyerte egy Audi R8 LMS-sel. Második a Proczyk / Bleekemolen kettős lett Lamborghini-vel, a Verdonck / Götz / Mercedes „trió” előtt.

Vasárnap egy teljesen új nap kezdődött. A pilóták aláírással és néhány ajándék poszterrel vagy sapkával kedveskedtek rajongóiknak. Majd verőfényes napsütésben, kissé szeles időben zajlott a futam. A teljesen száraz pályán az első kanyar pecsételte meg egyesek sorsát. Négyen kötöttek ki a kavicságyban és adták fel a futamot. Közöttük az a Hari Proczyk is, aki a bajnokság szempontjából sokat vesztett most, elmondása szerint:

„Szerintem valaki totálisan elfelejtett fékezni, nem tudom jelenleg, hogy ki volt az. Visszanézem majd a tv felvételen. Szégyenletes. Mi vagyunk a másodikak, és most az elsők előttünk vannak. A bajnokság szempontjából ez pech!”– mesélte el a történteket rövid interjúban az osztrák versenyző, rögtön kiesése után a pálya mellett.

A gyors bokszkiálláson sok múlik, ezért komoly gondot okoz, ha egy sima átülés és kerékcsere után nem indul az autó rögtön. Ezt történt Pantano / Odini versenyző kettőssel, de végül sikeresen folytatta a futamot. Giorgo Pantano is a Forma 1-ben versenyzett 2004-ben, mint új GP 2 bajnok.

 A fő versenyt végül a Thomas Jäger, Dominik Baumann páros nyerte BMW Z4-esével, a Team Schubert színeiben. A két újra rajtoltatással 2:00.132 időeredménnyel alatt értek célba. Második helyen Caca Bueno, Sergio Jimenez szintén BMW-vel a Team Brasil csapatát erősítve, és a dobogó legalsó fokán egy Audival teljesítette sikeresen a távot Enzo Ide, Rene Rast, a Belgian Audi Club Team WRT  felkészítésében. A díjakat szakadó esőben vehették át a versenyzők, de már nem volt lényeges számukra, hiszen a verseny véget ért.

A Forma 1-et, amerikai CART bajnokságot is megjárt és bajnok autóversenyző, Alessandro Zanadri is a GT világbajnokságban indul idén. A Roal Motorsport versenyzője egy BMW Z4-essel verseznyik. A sokak által ismert versenyző balesetet szenvedett 2001-ben a Lausiztringi oválpályán, ahol mindkét lábát elvesztette térdtől lefelé. Majd a csodával határos módon felépült és később a BMW csapatában versenyzett a túraautó-világbajnokságban. Parasportolóként maratonon is indult és a londoni Olimpián aranyérmet szerzett. Kétszeres paralimpiai bajnok, olimpiai aranyérmes.

A Slovakia Ringen sajnos nem sikerült túl jól a versenye:

„Imádom a pályát. Fantasztikus. Talán ez aszfalt az, ami esoben nagyon veszélyessé tud válni. Mivel az asztalt vízelvezetése elég rossz. De a pálya környéke igazán szép, vagyis a mai nap várhatóan egy nagyon jo nap lett volna számomra. Sajnos, nem sokáig tartott, mert egy baleset volt előttem és nem tudtam sehova sem elmenni, hogy kikerüljem.”– mondta el véleményét a hétvégéről a sokak számára szimpatikus és kedves habitusú 47 éves autóversenyző, nagyszerű sportember.

A világbajnoki futam mellett a magyar Suzuki Kupa, Szlovák kis és nagy túraautó bajnokság, Lotus Eastern Kupa, a VW Castrol Kupa, Porsche GT3 kupa és forma autó bajnokság versenyei is megrendezésre kerültek.

A Blancpain GT bajnokság következő futamát szeptember 5-7-e között rendezik  Portugáliában.

Fotók:

Sződy Szabolcs

Sződy Zsolt

Interjúk és cikk:

Sződy Szabolcs