Eső, sár, törölt szakasz

A verseny első, vérbeli terepralis szakaszára készültek. Végül azonban csalódniuk kellett, mert a rendezőség az elmúlt napok heves esőzése miatt úgy döntött, törli a Silk Way-rali Kazany és Ufa közötti mért szakaszát. A pályabejáró csapat jelentése szerint túl mély volt a sár a pályán, a patakok pedig annyira megduzzadtak – legalábbis a tábori legendák szerint –, hogy helyenként két méter magas volt a víz. Így pedig…
Nos, így félő volt, hogy a mezőny fele ott vesztegel majd a vízben és a sárban, ahelyett, hogy folytatná az útját Peking felé. Ehhez jött még, hogy a helikopterek felszállása is veszélybe került az időjárás miatt – márpedig a biztonság mindenek előtt, úgyhogy ez így együtt már elég volt ahhoz, hogy a szakasz törlése mellett döntsenek.

„Meg kell értenünk a rendezők döntését, még akkor is, ha nagyon versenyeznénk már. Kockásra ültük a hátsó felünket, mire ideértünk, de még mindig inkább ez, minthogy egy patakban múlassuk az időt a versenyautóval együtt. Persze, azért a közúti közlekedés sem veszélytelen: jóformán az egész napunk az előzgetésről szólt, de éppen akkor, amikor valami hetedik érzéktől vezérelve nem előztem meg az egyik kamiont, az akkor kapott bal első durrdefektet, és átjött a másik sávba. A sofőr észnél volt, szerencsére nem borult fel, és minket sem taszított az árokba” – mesélte Szalay a váratlan kalandokat.

A mezőny egyébként a Baskírföld fővárosába, Ufába tartván útba ejtette a Kamaz-gyár otthonát, Naberezsnije Cselnit, ahol nagy szeretettel (és némi süteménnyel, teával) köszöntötték a versenyzőket.
Jólesett a kis pihenő, mielőtt továbbindultak, ezeket a járműveket ugyanis nyilván nem arra tervezték, hogy aszfaltúton közlekedjenek velük.
„Azért is sajnálom nagyon, hogy törölték a szakaszt, mert ez a mi pályánk lehetett volna, hiszen szeretjük az ilyen sáros, csúszós pályákat, és általában jól is megyünk rajtuk” – mondta Bunkoczi, aki a maga részéről ezzel az egy mondattal lezártnak is tekintette a szakasztörlés kérdését, és elkezdett készülni a hétfői napra. A maratoni versenyek mechanizmusa ugyanis már csak olyan, hogy amikor az egyik lépésen túl vagy (még ha nem is úgy alakul, ahogy tervezted), rögtön elkezdesz készülni a következőre.

Az élet nem áll meg, a mezőny hétfőn Kazahsztán felé veszi az irányt, az Ufa és Kosztanaj közötti távolság 815.15 km, amelyből a mért szakasz hossza 200.43 kilométer.