Erste: a bankfiókok létjogosultsága megmarad a jövőben is

Az elmúlt időszakban stabilizálódott a bankfiók látogatások száma, ami azt mutatja, hogy a fiókok nem vesztik el létjogosultságukat a digitális ügyintézés elterjedésével, csak változik a szerepük – mondta Harmati László az Erste Bank lakossági területért felelős vezérigazgató-helyettese szerdán Budapesten, a pénzintézet újbudai bankfiókjában tartott sajtótájékoztatón.

Az Erste új bankfiókja Újbudán 2017. október 11-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

Az Erste új bankfiókja Újbudán 2017. október 11-én. MTI Fotó: Máthé Zoltán

    A hitelfolyósítás újbóli felfutása, az összetettebb megtakarítási, befektetési, vagyonkezelési szolgáltatások népszerűségének növekedése felértékeli a személyes kapcsolattartást, tanácsadást. Ehhez igazodik az Erste új fiókmodellje és most megnyíló új fiókja – mutatott rá Harmati László.
    Elmondása szerint a jövő bankfiókjában eltűnnek a papírok és a pultsorok, a bank nyitott térré válik, az ügyintézés felgyorsul és csökken az adminisztrációra fordított idő.  A folyamathoz igazodva az Erste Bank már a jövő év második negyedévétől papírmentes számlanyitást tesz lehetővé minden fiókjában – jelezte.  
    A vezérigazgató-helyettes ismertette: az Erstének egymillió lakossági ügyfele van Magyarországon, ők évente 3,5 millió alkalommal keresik fel a bankfiókokat. Néhány éve még 4,2 millió alkalommal mentek el az ügyfelek a fiókokba, de a digitális bankolás elterjedése miatt a látogatások száma fokozatosan csökkent.
    A pénzintézet egymillió ügyfelének több mint ötven százaléka már a digitális csatornákat használja a bankolásban. Az ügyfelek 51 százalékának elsődleges bankja az Erste, közülük már több mint 90 százalék használja aktívan a digitális szolgáltatásokat. A netbank szolgáltatásait igénybe vevők száma két év alatt két és fél szeresére nőtt, az elmúlt egy évben pedig 50 százalékkal emelkedett a netbank ügyfélforgalma.
    Az új szolgáltatások fontosságát mutatja Harmati László szerint, hogy az Erste Bank mintegy 1500-1600 milliárd forintos ügyfélvagyont kezel, és az ügyfelek jelentős része igényli a tanácsadást a vagyonkezelés során.
    A vezérigazgató-helyettes az MTI kérdésére elmondta: az Ersténél a befogadott új lakáshitel-igénylések csaknem 50 százaléka már a családi otthonteremtési kedvezményhez (csok-hoz) kötődött, és az elmúlt két hónapban 70 százalékuk már fogyasztóbarát lakáshitel volt. A fogyasztóbarát lakáshitelek közül a legnépszerűbbek az ötéves futamidejűek, de egyre többen keresik a 3 éves lejáratú ilyen kölcsönöket is, amelyek az idei év végére várhatóan a legkeresettebbek lesznek a banknál.

Forrás:MTI