Érdi Mária U17-es világbajnok!

Érdi Mári világbajnok 2Érdi Mária világbajnok az U17-es mezőnyben! A fiatal magyar vitorlázó rendkívül fegyelmezetten és okosan versenyzett egész héten a Laser Radial ifjúsági világbajnokságon, amelyen a teljes, 81 tagú mezőnyben (az U19-esek eredményét is figyelembe véve) másodikként végzett. A 17 éven aluliak között azonban utolsó napokban már végig az élen állt – és nyert!

De menjünk sorban.

Az időjárás a „döntőben” sem kímélte a versenyzők idegeit: az első nap háromórás parti halasztással kezdődött, s csak délután egykor mehettek vízre a versenyzők – két futamot azonban így is sikerült megtartani.

A Felix Promotion sportmenedzser irodával együttműködő Érdi Mári az első futamban a negyedik, a másodikban a második pozícióban ért célba, és ezzel feljött a harmadik helyre. Pontosabban eredetileg úgy volt, hogy a harmadikra, de azután az óvástárgyalásokat követően máris másodikként várhatta a zárónapot a lengyelországi Dziwnówban.

A végső ütközetben Érdi megnyerte az első futamot, amivel gyakorlatilag bebiztosította győzelmét az U17-esek között (a lengyel Magdalena Kwasnával vívott késhegyre menő csatát egész héten), s az utolsó versenyen már belefért némi lazítás.

„Nagyon boldog vagyok! Úgy vágtam neki ennek a versenynek, hogy az edzőim azt kérték, az U17-es mezőnyben célozzam meg a dobogót. A verseny elején nem kockáztattam a rajtoknál, nehogy megbüntessenek, s ez meghozta az eredményt, a végén pedig küzdöttem, ahogyan csak tudtam. A világbajnoki cím, és a két évvel idősebbek között szerzett ezüstérem mindenképp előkelő helyre kerül a gyűjteményemben” – a nyilatkozta a fiatal versenyző.

Érdi Mári nem csupán azt bizonyította ezen a héten, hogy jó vitorlázó, hanem azt is, hogy elég érett ahhoz, hogy a két évvel idősebbekkel is felvegye a küzdelmet. Aligha kell ennél jobb előjel az augusztus második felében a kínai Nankingban tartandó ifjúsági olimpia előtt, amelyen Érdi Mári a Byte hajóosztályban képviseli a magyar színeket.

Fotó: Sailcoach team – Bogee Tóth