EP-választás – MSZP-Párbeszéd: meg kell változtatni a magyar külpolitikát

Az MSZP-Párbeszéd a kormány Magyarországot “újfasiszta irányba terelő” külpolitikájának megváltoztatását sürgeti Matteo Salvini olasz belügyminiszter, kormányfőhelyettes csütörtöki budapesti látogatása kapcsán.

    Mester Barnabás, az MSZP európai parlamenti (EP-) képviselőjelöltje, EU-szakértője egy az Országház előtti Kossuth téren tartott sajtótájékoztatón azt mondta, Matteo Salvini és a hétfőn érkező Heinz-Christian Strache oszták alkancellár, a szélsőjobboldali Osztrák Szabadságpárt (FPÖ) vezetője “tájidegen” Budapesten, nincs helyük Magyarországon, nincs helyük az európai közösségben, Orbán Viktornak sincs helye az európai közösségben, ha velük barátkozik.
    Az nem egy külpolitikai terv, hogy újfasiszta irányba terelik Magyarország európai politikáját – mondta.
    Közölte, Orbán Viktornak egy hónapja van arra, hogy megváltoztassa az irányvonalat, azt követően egy olyan európai politikára kell áttérni a szélsőjobboldali, gyűlöletkeltő propaganda helyett, amely elkötelezetten Európa-párti, az eurózóna felé tartó és a közös európai megoldások mellett van.
    Barabás Richárd, a Párbeszéd szóvivője “penetráns marhaságnak” nevezte a populisták találkozását, mert Matteo Salvini támogatja a menekültek európai szétosztását, míg Orbán Viktor ellenzi azt.
    Szerinte ezeket a politikusokat Vlagyimir Putyin orosz elnök köti össze, ők az orosz befolyás előre tolt helyőrségei, egyetlen feladatuk van, hogy gyengítsék az európai egységet.
    Elmondta, a Salvini-Orbán-féle populizmusnak egyszer és mindenkorra véget kell vetni.
    A két politikus sajtótájékoztatóján egy-egy olyan táblát tartott, amelyen Benito Mussolini olasz diktátor és Horthy Miklós kormányzó, valamint Orbán Viktor és Matteo Salvini közös fotója volt látható. A táblára azt írták: A történelem ismétli önmagát!; Mi nem kérünk belőle!.
    Volt kérdés arról, hogy Szijjártó Péter külügyminiszter az Origónak azt mondta, Donald Trump amerikai elnök munkalátogatásra hívta Orbán Viktort május 13-ra a Fehér Házba. Mester Barnabás szerint Donald Trump beleillik abba a “sormintába”, amit Salvini és Strache fémjelez. Szükség van a magyar-amerikai kétoldalú kapcsolatok megerősítésére, de Donald Trump Amerikájának nem kell iránytűnek lennie Magyarország számára – jelentette ki.
    Egy másik kérdés arról szólt, hogy Bangóné Borbély Ildikó (MSZP) patkánynak nevezte egy tévéinterjúban a Fidesz szavazóit, majd ezt követően Stummer János, a Jobbik alelnöke nevezte gazembereknek és disznóknak a kormány tagjait.
    Barabás Richárd úgy válaszolt, senki nem patkányozta le a Fidesz szavazóit, a nagyobbik kormánypárt próbál meg így beállítani “egy szerencsétlen, kétértelmű” elszólást, ami a budapesti patkányproblémáról szólt.
    A jobbikos képviselő szavait nem kívánta kommentálni, de úgy értékelt: a Fidesz felelős a túlingerelt közbeszédért, mert a kormánypárt nem politizál, hanem félelmet kelt, megoszt és gyűlöletet szít az emberek között. Ezt a gyűlöletbeszédet fel kell számolni, erre törekszik az MSZP-Párbeszéd közös listája – hangoztatta.
    Mester Barnabás szerint belefér a szabad véleménynyilvánítás jogába, ha egy közszereplő egy másik közszereplőt gazembernek hív. Azt ígérte, hogy a különböző állatfajok, patkány, disznó ügyében a következő sajtótájékoztatón felkészültebbek lesznek, hívnak egy zoológust, hogy meg tudják beszélni ennek az ügynek a következményeit. Sokkal nagyobb problémák vannak az országban ennél – közölte.

Forrás:MTI