Emlékmisét tartanak Horthy Miklósért

Január 27-én, a Holokauszt Nemzetközi Emléknapján tartanak Horthy Miklósért, Magyarország egykori kormányzójáért emlékmisét a belvárosi Nagyboldogasszony Főplébániatemplomban. A misén részt vesz Boross Péter volt miniszterelnök, Lezsák Sándor, az Országgyűlés alelnöke és Szakály Sándor, az állami milliárdokkal kitömött Veritas Történetkutató Intézet főigazgatója.

Kunhalmi Ágnes,  a Kulturális bizottság alelnöke Fotó: Juhász Melinda

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke
Fotó: Juhász Melinda

 Az MSZP szerint mind az emlékmise, mind annak időzítése szégyenletes, hiszen Horthy Miklós kormányzása idején fogadták el Magyarországon a zsidótörvényeket. Horthy magát Teleki Pálhoz írott levelében olyan emberként jellemezte, aki „egész életében antiszemita volt, zsidókkal sosem érintkezett” – emlékirataiban pedig azzal büszkélkedett, hogy ő volt az első, aki szót emelt a zsidók „destruktív magatartása ellen”, és „megfelelő intézkedéseket tett” befolyásuk visszaszorítására.

A magyar zsidótörvények és a holokauszt áldozatainak megcsúfolása, hogy a Fidesz prominens tagjai éppen a holokauszt emléknapján éltetik azt a Horthyt, aki leginkább csak megvetni és szánni kellene. A sokadik jelzése ez annak, hogy a Fidesz szélsőjobbra sodródott, és normális kormányzás helyett gyűlölet- és félelemkeltéssel próbálja megtartani a hatalmát.

Kunhalmi Ágnes,
a Kulturális bizottság alelnöke

Harangozó Tamás,
az IPU Magyar-Izraeli Baráti Tagozatának alelnöke