Embercsempész-hálózatot számolt fel a KR NNI

A bűnszervezet öt tagja ellen lefolytatott nyomozás végén a nyomozók vádemelést javasolnak az ügyészségnek.

A KR NNI Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya bűnszervezetben elkövetett embercsempészés bűntett megalapozott gyanúja miatt folytatott nyomozást szír állampolgárokkal szemben. A nyomozók látókörébe került egy olyan hierarchikusan felépített, nagyon szervezetten működő bűnözői csoport, mely 2019 novembere és 2020 januárja között anyagi ellenszolgáltatás fejében harmadik országbeli – elsősorban szír állampolgárok – Nyugat-Európába történő szállítását szervezték és végezték. A célországok között Ausztria, Németország, Hollandia és Svédország szerepelt.

Az NNI munkatársai az elemzések során megállapították, hogy több megyei rendőr-főkapitányságon folyt már büntetőeljárás egy-egy olyan embercsempész ügyben, ami szintén ezen bűnszervezethez volt köthető. Ezeket egyesítették a központi nyomozó szervhez. A nyomozás szálai egy idő után elértek Németországba és Ausztriába is, így a nyomozók nemzetközi együttműködés keretében folytatták a további eljárást a német és osztrák társszervekkel, akikkel videokonferenciákon egyeztettek.

A nyomozás kiderítette, hogy a főszervező egy Németországban tartózkodó szír férfi. Ő volt az, aki – az eljárás alá vont öt személy bevonásával – a bűnözői csoportot létrehozta és irányította, a szervezet az ő utasításai alapján működött. A tagok számára ő szerzett telefonokat, valamint olyan bérelt autókat, amikkel az illegális migránsokat szállították. S ő rendelkezett mindazon információval, ami a szállítandó személyekre vonatkozott: felvételük pontos koordinátái, időpontja és a végcél. Volt több olyan alkalom, hogy előfutóként is részt vett a magyarországi szállításoknál.

A nyomozást a Készenléti Rendőrség Nemzeti Nyomozó Iroda Nemzetközi Bűnözés Elleni Főosztály Illegális Migráció Elleni Osztálya az öt gyanúsítottal szemben befejezte, az ügy iratait vádemelési javaslattal megküldte a Bajai Járási Ügyészségnek. A jelenleg Németországban letartóztatásban lévő szervezővel szemben az eljárás tovább folyik.