Élvonalban az ipar

A legutóbbinál több kiállító és látogató vett részt az idei IPAR NAPJAI kiállításon, a HUNGEXPO Budapesti Vásárközpontban, május 15–18. között. 15 ország 325 kiállítójára, az év legjelentősebb ipari eseményén több mint 12 ezren voltak kíváncsiak, ami jelentős, 20 százalékos növekedés a 2016-os Ipar Napjaihoz képest.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

Folyamatos növekedés. Ez jellemzi a kiállítást és ez a magyar ipari termelést is – jelentette ki a megnyitón a Nemzetgazdasági Minisztérium (NGM) gazdaságfejlesztésért és szabályozásért felelős államtitkára. Lepsényi István hozzátette: a stabil növekedés jele, hogy Magyarországon a munkanélküliség 3,8 százalékra esett. A kormány azon dolgozik, hogy Magyarország tudjon élni az új technológiák adta lehetőségekkel, felzárkózzon a fejlett ipari országokhoz, és bekapcsolódhasson a világgazdaság rendszerébe – hangsúlyozta.

A Hungexpo által rendezett ipari kiállítások már 1993 óta segítik ezt a törekvést. Ezt már Ganczer Gábor, a Hungexpo Zrt. vezérigazgatója mondta a megnyitón. A vezérigazgató azt emelte ki, hogy a legnagyobb hazai rendezésű seregszemlén, amelyen számos ipari területen tevékenykedő cég – világmárkák és kisebb vállalkozások – egy időben, egy helyen mutatkozhat be, a piac meghatározó iparági szereplői mellett, immár évek óta jelen vannak a magyar kis- és közepes vállalkozások is.

Fotó: Juhász Melinda

Fotó: Juhász Melinda

Az IPAR NAPJAI-n ezúttal is bemutatkoztak az elmúlt év újdonságai: az egymással összekapcsolható rendszerek, „smart” megoldások és azok a gépek, eszközök, berendezések, szolgáltatások, amelyek nélkül ma már elképzelhetetlen a komplex gyártási folyamat. A látogatók találkozhattak az automatizálás, a robotika, az anyagmozgatás, a gépgyártás, a fém- és műanyag megmunkálás, a beszállítóipar, vagy akár az energetikai háttéripar legújabb fejlesztéseivel.

Hagyományosan a megnyitón osztották ki az IPAR NAPJAI NAGYDÍJ pályázat díjait, amelyeket a nyertesek Dr. Takács Jánostól, a Gépipari Tudományos Egyesület és egyben a zsűri elnökétől vehettek át.

Nagydíj nyertesek:

– KRL Kontrol Kft. (Ecosine Active Sync – aktív felharmonikus szűrő)

– Lasram Engineering Kft. (Robot Automatizált Lézer Rendszer)

– Stratasys GmbH (Stratasys SJ750 színes 3D nyomtató)

Különdíj nyertesek:

– KL-System Kft. (KEMPER CleanAir Tower and AirWatch csarnoklégtisztító rendszer)

– KLÜBER Austria GmbH (Klüberplus C2 sorozat – hidraulikus kenőanyag technológia)

Elismerő oklevélben részesült:

– IVM Zrt. (SaveRing Forgótányéros automata, széles termékpaletta tárolására és kiadagolására)

 

A kiállítás színvonalát évek óta a Hungexpo és szakmai partnerei biztosítják. Közülük is kiemelkedik a Nemzetgazdasági Minisztérium. A tárca, valamint az Ipar 4.0 Nemzeti Technológiai Platform égisze alatt megrendezett szakmai tanácskozás, az Ipar 4.0 konferencia, amelynek középpontjában idén a kiber-fizikai rendszerek és az ipari IoT hálózatok álltak.

A panelbeszélgetéseken olyan ismert és elismert előadók arattak osztatlan sikert, mint Günter Hörcher, a Fraunhofer Gyártási Automatizációs Intézet (Institute for Manufacturing Engineering and Automation IPA) kutatási igazgatója, Hans-Joerg Stotz, az SAP IoT stratégiáért felelős alelnöke vagy Charaf Hassan, a Budapesti Műszaki és Gazdaságtudományi Egyetem, Automatizálási és Alkalmazott Informatikai tanszékvezetője. Kiemelt érdeklődés kísérte Petri Liuha, az EIT Digital digitális iparért felelős ágazati vezetőjének előadását, amelyben arról beszélt, hogyan alakul át Európa és ezen belül Magyarország ipara a digitális világban.

Ezúttal is sokan vettek részt a beszállítói fórumon, amelynek szervezői idén a Német-Magyar Kereskedelmi és Iparkamara és a MAJOSZ volt. A résztvevők számos üzletkötésről és élénk érdeklődésről számoltak be.

A kiállítás idei szakmai programjai közül kiemelkedtek 3D nyomtatással kapcsolatos előadások, a hazai energetika helyzetéről, valamint a robotok és ipari digitalizáció mint a munkaerőhiány lehetséges megoldásával foglalkozó beszélgetések.

A kiállítás ideje alatt az érdeklődők megismerhették az Iparfejlesztési Közhasznú Nonprofit Kft. (IFKA) és a Szövetség a digitális gazdaságért (IVSZ) által közösen koordinált „Ipar 4.0 Mintagyárak” kiemelt projekt ingyenes kkv-fejlesztési szolgáltatásait, felmérhették cégük Ipar 4.0 fejlettségét, valamint jelentkezhettek a programra.

Élénk figyelem kísérte idén is a TECHTOGETHER-t, a felsőfokú mérnökhallgatók versenyét, amelyet a Gépipari Tudományos Egyesület és az autopro.hu szervezett. Idén rekordszámú nevezés érkezett: 8 felsőoktatási intézmény 18 csapata nevezett a versenyre. A győztes: az SZTE Airrari 1 csapata lett. 2. a BME Formula Racing Team, 3. a Szombathelyi Gépész.

A kiállítás különlegessége volt a Linde Anyagmozgatási Kft. által 10. alkalommal megrendezett Targonca Kupa. A versenyen az ország egész területéről érkező több mint 200 targoncakezelő mérhette össze ügyességét és tudását. A győztes: Juhász Imre (KUKA Hungária Kft.) lett. 2. Erdélyi Tibor (STI Petőfi Nyomda), 3. Reketyei Zsolt (Maspex Olympos Kft.)  (A verseny első 3 helyezettje képviseli Magyarországot a nemzetközi Targonca Kupán – melyet Németországban rendeznek szeptemberben.)