Elsöprő magyar siker az első Alltech Brews and Food Fest-en: kupagyőzelem, két arany és egy bronzérem

 Egy északkelet-magyarországi sörfőzde karácsonyi sörének ítélték oda az Alltech Commonwealth Kézműves Sör Kupát, a Kentucky államban először megrendezett hivatásos sörverseny fődíját. A versenyen 1000 sör vett részt a világ 30 országából. A fődíj nyertesét szombaton jelentették be Lexingtonban az Alltech Brews and Food Fest elnevezésű rendezvényen, melyen 41 országos és helyi kézműves sörfőzde és a kézműves sörök csaknem 4500 lelkes rajongója vett részt. A februárban Írországban megrendezett második Dublini Kézműves Sör Kupa sikerét követően az Alltech elhatározta, hogy Kentuckyba, a „Blugrass Country” hazájába is elviszi a sörversennyel járó izgalmakat.

 A bírálóbizottság a Miskolc városában működő Zip’s Brewhouse 2013-as karácsonyi sörét a következőképpen jellemezte: „egy erősen fűszerezett ale típusú sör, melynek fűszerességét a maláta édes íze kitűnően kiegyensúlyozza, így egy ideális karácsonyi sört kapunk”. A főzet más fűszerek mellett fahéjat, gyömbért, csillagánizst, curacao narancsot, szerecsendiót és citromhéjat is tartalmaz. A kisüzemi sörfőzdét a Zip Technologies – egy sörfőzdei berendezéseket gyártó- és szállító vállalat – birtokolja és működteti.

 „A karácsonyi ünnepekhez szorosan hozzátartozik a forralt bor és a mézeskalács illata. Ezt a hangulatot szerettük volna sörbe öltöztetni annak reményében, hogy egyszer minden ünnepi asztalon ott fog állni a karácsonyi desszert kiegészítőjeként!” – mondta abüszke sörfőző mester, Turóczi József.

A Commonwealth Cup megmérettetésén egy másik aranyérmet a Legenda Sörfőzde – Olaszházi Bitumen étcsokis chilis Imperial Stout sörének ítélték, míg a Legenda Pony Amerikai Stílusú Inidia Pale Ale, bronzminősítést kapott.

 A díjnyertes sörfőzőket arany-, ezüst- és bronzérmekkel tüntették ki. Összesen 45 bronz-, 36 ezüst- és hat aranyérem talált gazdára.

A versenyre nevezett főzeteket egy szakértőkből álló testület vakbírálat alapján, nem egymáshoz hasonlítva, hanem a kategória előírásának megfelelően a küllem, az aroma, az íz, a testesség, a stílus és a minőség alapján értékelte és díjazta.

Forrás: Alltech Hungary Kft.

Fotók: Sződy Szabolcs