Első EB-pontjai​nak örül a Talmácsi Racing

A Superbike világbajnokság idei hetedik fordulójának második napján a 2007-es gyorsasági-motoros világbajnok Talmácsi Gábor csapata, a Talmácsi Racing megszerezte első pontjait a FIM Superstock 600-as Európa-bajnokságon. Az olasz Alessandro Zaccone első futamán, amit ebben a bajnokságban teljesített, a 10 pontot érő 7. helyen szelte át a célvonalat a magyar csapat motorjával.
Pedig nem alakult zökkenőmentesen a szombati nap Misanóban a Talmácsi Racing szempontjából- Az időmérőn a csapat mindkét motorjával technikai probléma adódott, így Zaccone és Bódis Richárd is a bokszban ülve volt kénytelen végignézni, ahogy véget ér a kvalifikáció. Az edzés elején azért mindketten futottak néhány gyorskört, amivel a 11., illetve 19. rajthelyet biztosították maguknak a délutáni futamra, ám ha nincs a műszaki probléma, akkor nem kérdés, hogy ennél jóval előkelőbb pozícióba kvalifikálták volna magukat mindketten, pláne a pénteki második szabadedzésen elért 7. és 9. helyük fényében.
Zaccone versenygépében egy komplett motorblokkot kellett cserélni a verseny előtt, míg Ricskónál ennél is nagyobb volt a baj, mivel nem tudták kideríteni a rejtélyes probléma okát. A 19 éves magyar motoros így hiába állt rajthoz a futamon, az első körben kénytelen volt konstatálni, hogy a korábbi probléma még mindig fennáll, így a bokszba hajtott, és kiállt a versenyből.
15 éves olasz csapattársa alatt viszont a versenyen már mindvégig tökéletes működött a technika, olyannyira, hogy Zaccone sorra hagyta maga mögött riválisait, és végül egészen a 7. helyig jött előre a leintésig, ami 10 bajnoki pontot hozott csapatának a konyhára.
Újabb sikeres napot teljesített Misanóban Somosi Alexander is, aki ezen a hétvégén teljesíti első versenyét a European Junior Cupban. A friss 14 éves Alexander tegnap az első időmérőn a bravúros 15. helyen kezdett, míg ma – Talmácsi Gábor tanácsait megfogadva – további egy másodpercet tudott gyorsulni, és a 17. helyre kvalifikálta magát a vasárnap 15:05-kor kezdődő futamra. A leintésnél az első 15-nek osztanak majd pontokat, és Alex az eddigiek alapján méltán bízhat abban, hogy ő is oda tud majd férkőzni a pontszerző helyek egyikére. Csodaszép lenne ez rögtön első EJC-futamán, és ha sikerül, akkor a sorozat történetének legfiatalabb résztvevője után a legfiatalabb pontszerző is lenne.
 
Talmácsi Gábor, csapatfőnök
„Hatalmas az öröm a csapatban, és nagyon örülünk Zaccone eredményének, hiszen ez egy nagyon nagy siker. Csapatunk megszerezte első pontjait a FIM Superstock 600-as Európa-bajnokságon, és bízunk benne, hogy ez csak a kezdetet jelenteni egy sikerekben gazdag út elején. Zaccone egész hétvégén remek teljesítményt nyújtott és hozta a formáját, de ugyanígy Ricsi is minden dicséretet megérdemel, hiszen tegnap ő is remek tempót diktált, és biztos vagyok benne, hogy ma is a top10 közelében harcolt volna, ha nem szól közbe a technika ördöge. De technikai sportágról van szó, így ez sajnos mindig benne van a pakliban. Sajnáljuk Ricsit a mostani verseny miatt, de a lényeg, hogy nagyon jó formában vannak a srácok, és Portimaóban újult erővel fogunk támadni, addigra mindkét motor tökéletes állapotba lesz hozva. Holnap végigizguljuk még Alex első versenyét a European Junior Cupban, amit a 17. helyről kezdhet majd meg. Az ő eddigi teljesítményével is nagyon elégedett vagyok. Hihetetlen, hogy egyből ilyen gyors tud lenni ebben a nagyon erős mezőnyben, és én arra számítok, hogy holnap minden esélye meglesz a pontszerzésre.”
 
Alessandro Zaccone (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, 7. hely)
„Elmondhatatlanul boldog vagyok, csodálatos volt ez a nap és az egész hétvége! Nagyon-nagyon elégedett vagyok mindennel, és köszönöm a csapatnak a tökéletes munkát. Reggel volt ugyan egy kis technikai problémánk, de ezt is gyorsan orvosolni tudta a csapat, a motorral pedig egész hétvégén remek tempót lehetett diktálni. Hihetetlenül élveztem a csatát a többiekkel a futamon! A rajtom nem sikerült túl jól, vissza is csúsztam a 11.-ről a 12. helyre, de még az első kör végére visszaszereztem a pozíciómat, majd körről körre sikerült előrelépdelnem, és a végén a 7. helyen intettek le, aminek nagyon örülök. Az utolsó körben az egyik vetélytársam megelőzött, de az utolsó előtti kanyarban sikerült tőle visszavennem a 7. helyet, úgyhogy gyakorlatilag szó szerint az utolsó kör utolsó kanyarjáig ment köztünk a pozícióharc. Egy ötfős bollyal voltam végig csatában, és ennek a bolynak az élén végeztem, úgyhogy elégedett vagyok, mert úgy érzem, sikerült kihoznom a versenyből a maximumot. Azért látok még lehetőséget a fejlődésre és a további előrelépésre is, úgyhogy a következő versenyre ennek jegyében készülünk.”
 
Bódis Richárd (FIM Superstock 600 Európa-bajnokság, kiesett)
„Nem így képzeltem ezt a napot. Nagyon készültünk erre a hétvégére, és tegnap nagyon jól is indult minden. Az aznapi két szabadedzésen olyan időket futottunk, amivel a top10-ben is helyet követeltünk magunknak, és szombaton is minimum ez elérhető lett volna, de szerintem még a top5 is. Sajnos azonban az időmérőn, pont, amikor az új gumikon kezdtem volna gyorsulni, egy rejtélyes technikai probléma jelentkezett a motoromon, amit egyelőre nem sikerült beazonosítani. A verseny előtt több alkatrészt kicseréltünk, és bíztunk benne, hogy köztük volt a ludas, de sajnos nem, mert a futam első körében is ugyanaz a probléma jelentkezett, úgyhogy visszahajtottam a bokszba. Most nincs más hátra, mint előre, fel kell állni, és Portimaóban ott folytatni, ahol most az első két szabadedzés után abbahagytuk. Jövő héten két napot tesztelünk a portugál pályán, ami ideális felkészülés lesz a két hét múlva esedékes futamra. Bízom benne, hogy legalább olyan erősen tudunk majd visszatérni a pályára, mint amilyen erőt tegnap mutattunk.”
 
Somosi Alexander (European Junior Cup, 17. rajthely)
„Nagyon örülök, mert úgy érzem, jól alakul eddig ez a hétvége számomra. Nagyon nehéz és nagyon nagy kihívás egy ilyen erős nemzetközi mezőnyben eredményesen szerepelni, sok-sok hozzám hasonló fiatal pilóta ellen, de nagyrészt (Talmácsi) Gábor tanácsainak és segítségének köszönhetően sokat sikerült gyorsulnom ez alatt a két nap alatt, és remélem, holnap sikerül még tovább javítanom a legjobb köridőmön. A futamon ez lesz a célom, illetve a pontszerzés, ami jelen pillanatban nem tűnik távolinak. Remélem, sikerül.”