Elrajtolt Soltvadkertről a II. Nemzeti Bor Maraton

Május 13-án reggel 8:30-kor Dr. Szabó Tünde, Sportért Felelős Államtitkára pisztolylövésére elrajtolt a II. Nemzeti Bor Maraton Soltvadkertről.

 

A megnyitóünnepségen Dlusztus Imre a Nemzeti Bor Maraton borszakmai koordinátora, Dr. Oravecz Márton, a Nemzeti Élelmiszerlánc-biztonsági Hivatal elnöke; Lehoczki Ferenc, Soltvadkert polgármestere; Frittmann János, a Kunsági Borvidék elnöke, és Balla Attila a Nemzeti Bor Maraton programigazgatója mondta el köszöntőjét.

 

A II. Nemzeti Bor Maraton 10 napja alatt 2057 kilométert tesznek meg az indulók, az idei évben már nem csak futva, hanem kerékpárral is. 2016-ban 123 település vesz rész az ország egyik legnagyobb közösségi és szabadidősport eseményében, ahol a kiemelt indulók mellett a távok teljesítésére több településről is csatlakoznak delegáltak a nevezettekhez. Bátaszéken 600 futó várta a rajtpisztoly eldördülését.

A II. Nemzeti Bor Maraton első napja alatt közel 2300 futó részvételével 144 kilométert tettek meg a rajthoz állók a soltvadkerti rajttól, Kecel, Hajós, Sükösd, Baja, Bátaszék, Báta, Dunaszekcső, Lánycsók, Bóly érintésével Villányig.

Villány volt az első nap kiemelt helyszíne, ahol 10:00-tól már folyamatos programokkal várták a kilátogatókat a Nemzeti Bor Maraton partnerei. Bor és gasztronómiai kiállítók, a Villányi Borrend köszöntője, és az először megrendezésre kerülő Borvidék Szépe Országos Szépségkirálynő Választás villányi díjátadója is a programok része volt. Este a PASO nagykoncertjével zárultak a színpadi programok.

 

A Bóly-Villány szakaszon az indulók között, ott volt Miklósa Erika világhírű operaénekes, Hrutka János, Sportmenedzser, a Magyar Speciális Olimpia Szövetség társelnöke, Rippel Ferenc artista, Földházi Zsófia világ- és Európa bajnok öttusázó. A helyszínen a futókat fogadták a borvidék elismert borászai is, többek között Tiffán Ede, Bock József és Gere Attila.