Előzések, és homok mindenütt!

Belecsaptak a közepébe! Hatalmasat tévedett, aki azt hitte, hogy a rendezők az első valódi sivatagi napon hagyják egy kicsit bemelegedni a versenyzőket. Ellenkezőleg! Rögtön egy viszonylag nehéz, homokos szakaszt jelöltek ki – így azután az Abu-Dhabi Desert Challenge mezőnyének meglehetősen fárasztó és küzdelmes napja volt vasárnap. 

balazs

Szalay Balázs és beugró navigátora, Fabian Lurquin dolgát tovább nehezítette, hogy az előző napi szuperspeciálison eltört kardántengely miatt a 44. helyről rajtolt, így nem csupán a pályával és a hőséggel (35 Celsius-fokot mértek árnyékban) kellett megküzdenie, hanem azzal is, hogy jó néhány lassúbb versenyző rajtolt előtte, tehát folyamatosan előzgetnie kellett.

„Az előzések nem jelentettek gondot, mert annyival gyorsabbak voltunk, hogy simán elmentünk az előttünk indulók mellett, az egyik emelkedőn azonban nem tudtunk lendületből felmenni, úgyhogy ott megálltunk és csökkentettük a guminyomást. Egész nap homokon autóztunk, voltak dűnék, ameddig a szem ellátott, és gyorsabb, egyenes szakaszok is – nagyon élveztük” – nyilatkozta Szalay Balázs.
Navigátora természetesen azonnal számolgatni kezdett, hogy hol és mennyi időt veszítettek, s hogy miben javulhatnának még, összességében azonban egyetértettek abban, hogy viszonylag hamar sikerült összeszokniuk, s hogy jó volt a hangulat az Opel Mokkában.

„Körülbelül nyolc percet veszítettünk azzal, hogy meg kellett állnunk leengedni az abroncsokat, és egy kicsit kiástuk az autó alól a homokot. További két percet veszítettünk azzal, hogy megpróbáltunk más irányt választani, mint a többiek, s bár a táv rövidebb volt, tovább tartott teljesíteni. Navigáció szempontjából nem volt nehéz ez a szakasz, és összességében  jól tudtunk együttműködni. Balázs nagyon jól és biztonságosan vezet a dűnéken, a gyorsabb szakaszokon kell még egy kicsit javulnunk. A Mokka szerintem remek, és jó a hangulat az autóban” – nyilatkozta a belga navigátor, Fabian Lurquin.
A verseny hétfőn újabb dűnés szakasszal folytatódik – amelyen Szalayék folytathatják a felzárkózást.
autó
ABU-DHABI DESERT CHALLENGE
1. szakasz (össztáv: 404.48 km, ebből szelektív szakasz: 262.36 km). Autósok: 1. Jahja al-Helei, Kalid al-Kendi (arab emírségekbeli, Nissan Pickup) 3:18:01.0, 2. Vasziljev, Zsilcov (orosz, Mini All4) 2:10.0 p h., 3. Varela, Gugelmin (brazil, Toyota Hilux) 3:16.0 p h., …19. Szalay, Lurquin (magyar, belga, Opel Mokka) 44:54.0 p h. Motorosok: 1. Marc Coma (spanyol, KTM) 3:12:54.0, 2. Sunderland (brit, KTM) 1:21.0 p h., 3. Goncalves (portugál, Honda) 4:12.0 p h.