Előtérbe került a páros

kajak

Két számban próbál kijutni az olimpiára Dudás Miklós. A kajakos egyesben évek óta a legsikeresebb magyar sprinter, K-2-ben viszont még nem ért el jelentős eredményt. Horváth Bencével azonban ősz óta tudatosan készül a párosra, amelyre az olimpiai évében sokkal nagyobb hangsúlyt fektet, mint korábban bármikor.

Korábban csak kiegészítő számként gondolt a 200 méteres párosra Dudás Miklós, aki az elmúlt években stabilan a legjobb magyar sprinter volt egyéniben. Idén ez másként van. A versenyző azt mondja, hogy most „ráfeküdt” a páros számra is, ezért ősz óta együtt készül Horváth Bencével, akivel már meg is találták az összhangot a hajóban.

“Tudatosan elkezdtünk tavaly ősszel párosozni – nyilatkozta Dudás Miklós az M1 aktuális csatornának. – Bence az első olyan ember, akivel komolyabban készülök erre a számra, és azért így teljesen más. A korábbi párjaimmal csak néhány edzésre ültünk össze a válogató előtt, mert mindig az egyes élvezett nálam prioritást, most viszont egyformán készülök mindkét számra.”

Horváth Bence 2015-ben az U23-as világbajnokságon szerzett aranyérmet ebben a számban, még Szomolányi Máté párjaként. A győri kajakos azt mondja, nem érzi a kockázatát annak, hogy Dudás Miklós nemcsak a párosra koncentrál, hanem egyéniben is versenyezni szeretne Rióban.

“Miki szerintem egy győztes típus és látom rajta azt, hogy végre érdekli a páros, szerintem még motiválni is fogja, hogy akár mindkét számban összejöhet neki az olimpia – mondta Horváth Bence. – Nálam más a helyzet, sose tartottam magam egyes menőnek, nagyon szeretek csapathajóban versenyezni, engem megnyugtat, ha valaki mögöttem ugyanúgy bele tud halni az adott távba.”

Pál Zoltán csoportja, Horváth Bencével kiegészülve, jelenleg Sevillában készül. A tréner szerint versenyzői nagyon jó erőben vannak, ezért bízik abban, hogy a duó jól fog szerepelni a hazai válogatókon, Dudás Miklósnak pedig egyéniben sikerül megszereznie a hiányzó olimpiai kvótát 200 méteren a duisburgi pótkvalifikációs versenyen.

“Az egyes felkészülést nem zavarja meg a párosban végzett munka, a kettő jól megfér egymás mellett – mondta Pál Zoltán. – Nekünk semmi sem változott az egyessel kapcsolatban, Miklós K-1-ben az elmúlt években vitathatatlanul beverekedte magát a világ legjobbjai közé. Muszáj ezt az utat tovább járnunk, ha minden az elképzeléseink szerint alakul, akkor sikerülni fog a kvótaszerzés egyéniben és akár az eredményes szereplés is az olimpián. Viszont párosban már megvannak a kvóták, számunkra az is egy esély lehet, amit nem szabad elszalasztani.”

Az edző hozzátette, hogy nagyon elégedett Horváth Bence munkájával, aki gyorsan beilleszkedett csoportja hétköznapjaiba. A párossal kapcsolatban pedig elmondta, hogy a duó még nem sokat gyakorolt együtt, de az őszi és az eddigi tavaszi összeülések alapján bizakodó, mert az egység alatt stabilan fut a hajó.