Előkészített népszavazás a Normafánál

A XII. kerületi képviselő testület megtárgyalta a Normafa helyreállításáról szóló előterjesztést.

A Környezetvédelmi bizottságban és a testületi ülésen is hangot adtunk az alábbiaknak:

  1. Az anyag számos jó fejlesztési irányt tartalmaz.
  2. Ugyanakkor a Natura 2000 vizsgálata a fejlesztéssel kapcsolatban rengeteg kockázatot tárt fel, ezek mindegyikére nem reagál az előterjesztés.
  3. Nem áll rendelkezésre részletes pénzügyi tervet is tartalmazó megvalósíthatósági tanulmány, így nem tudható, hogy a fejlesztés mennyire reális, illetve konkrétan mely projektek kivitelezhetők.
  4. Vagyis az előterjesztés jó alap a vitára, de döntésre ebben a formában nem alkalmas.

Mindezek alapján felelőtlen és kockázatos dolog most népszavazást kiírni a kérdésről, mert a polgároknak nincs, és nem is lehet elegendő információjuk, amely alapján erről a kiemelten fontos kérdésről állást foglalhatnának. A közvetlen demokrácia fontos demokratikus intézmény, amelyet támogatunk: legyen népszavazás, de csak gondos előkészítést követően!

A Normafát nem csupán kerületünk, de az egész főváros, sőt az ország kimagasló természeti kincsének tartjuk, melyet óvni, gyarapítani kell mindannyiunk örömére. Az ellenzék a tegnapi testületi ülésen kinyilvánította, hogy bár támogatja a Normafa fejlesztését, ám közel sem tartja véglegesnek az erről szóló előterjesztést és elhamarkodottnak tekinti a népszavazási kezdeményezést. Ezért sem szavaztuk meg az anyagot, hanem tartózkodó voksunkkal ösztönöztük további munkára a polgármestert. Ehhez képest még az ülés alatt puccsszerűen nyújtott be öt kormánypárti képviselő egy népszavazási kérdést, ezzel kockáztatva a Normafa fejlesztésének megvalósulását.

Felszólítjuk a XII. kerület vezetését, hogy tekintse mindannyiunk közös ügyének a Normafa sorsát, és abból ne csináljon kicsinyes, ám annál agresszívebb módon keresztülerőltetett pártpolitikai kérdést. Csak remélni tudjuk, hogy a Fidesz nem okozott a fejlesztés ügyében maradandó károkat! -írta szerkesztőségünknek megküldött közleményében Tüttő Kata(MSZP),Kerék-Bárczy Szabolcs(DK),Komáromi Zoltán(Együtt).