Élőben adja a közmédia az emlékév megnyitóját

Nagyszabású megnyitó ünnepséggel kezdődik a reformáció emlékéve Magyarországon. A budapesti Művészetek Palotájában január 6-án 17 órakor kezdődik a program, amely 17 óra 30 perctől csúsztatott élő adásban lesz követhető az M5 és a Duna World műsorán is. Az eseményen ünnepi beszédet mond Kövér László, az Országgyűlés elnöke, valamit felszólal Balog Zoltán, az emberi erőforrások minisztere, mindkét beszédet élőben közvetíti az M1 csatorna. Az est moderátorai a közmédia ismert műsorvezetői, Gundel Takács Gábor és Bényi Ildikó lesznek. A közmédia természetesen a megnyitón túl a 2017-es Emlékév minden jelentősebb állomásáról beszámol majd.

A 90 percesre tervezett megnyitó ünnepségen az egymást követő műsorszámokban közreműködik többek között a Nemzeti Filharmonikusok Zenekara, a Lutheránia Énekkar, a Budapesti Vonósok, a Baptisták Központi Énekkara, Debreceni Református Kollégiumi Kántus és a Psalterium Hungaricum Kórus.

Georg Friedrich Händel halhatatlan remekművéből, a Messiás című oratóriumból egy modern, magyar nyelvű, látványos előadás kerül színpadra, amelynek bemutatója a Művészetek Palotája Bartók Béla Hangversenytermében április 25-én lesz. A Messiás.ma címmel készült átdolgozás elektronikus hangszerekkel kombinált rockoratórium és passió. Ebből is láthatnak majd részleteket a nézők az emlékév ünnepélyes megnyitóján: a Mint tiszta szívű pásztor című duett hangzik el Malek Andrea és Karácsony János előadásában.