Előállítás Charleroi-ban, Brüsszelben befejeződtek a rendőrségi akciók

Egy embert előállítottak a Brüsszeltől 55 kilométerre délre fekvő Charleroi-ban a vasárnapi esti rendőrségi akció során, amely nem sokkal éjfél előtt ért véget – jelentette a belga média.

    Charles Michel belga miniszterelnök vasárnap délután a nemzetbiztonsági tanács ülése után bejelentette, hogy meghosszabbították a legmagasabb szintű, négyes fokozatú terrorfenyegetettségi készültséget Brüsszelben. Belgium többi részében a második legmagasabb, hármas fokozatú készültségi szint marad érvényben.
    Hétfőn Brüsszelben az iskolák zárva maradnak, a metró nem közlekedik. A nagy számú látogatót vonzó rendezvényeket korlátozzák.
    Vasárnap reggel már tíz gyanúsítottat keresett a belga rendőrség, akik a biztonsági szolgálatok jelentése szerint az egész országban, valamint a főváros különböző helyein hasonló méretű robbantásos merényletekre készülnek, mint a november 13-i párizsi akciók voltak.    
    A kormány kérésének eleget téve Brüsszelben és környékén elmaradtak a nagyobb tömegeket vonzó rendezvények, koncertek, sportesemények, valamint a hétvégén szinte minden múzeum, bevásárlóközpont és mozi zárva tartott. Növelték a biztonsági intézkedéseket a tömegközlekedésben, a reptereken és pályaudvarokon, a nagyobb csomópontokon páncélozott harci járművek álltak, felfegyverzett katonák járőröztek a város turisták által látogatott negyedeiben. Több belvárosi utcán is megtiltották az autóközlekedést.
    Vasárnap este több brüsszeli kerületből érkezett jelentés rendőri és katonai akciókról. Több belvárosi étterem vendégeit arra szólították fel, hogy hagyják el a környéket. A belvárosban, valamint a számottevő muszlim népességű Molenbeek-Saint-Jean nevű kerületében éjszakába nyúltak a rendőrségi razziák.

Forrás:MTI