Elmozdították tisztségéből Viktor Janukovics államfőt

Az ukrán parlament elmozdította tisztségéből Viktor Janukovics államfőt, és előrehozott választást írt ki május 25-re.  A 450 tagú törvényhozás a határozatot 328 támogató szavazattal fogadta el. A határozat kimondja, hogy “Viktor Janukovics önkényesen kivonta magát alkotmányos kötelezettségeinek teljesítése alól”.

A rendőrségi épületek szerdai ostroma során zsákmányolt lőfegyverek beszolgáltatására szólította fel Lemberg lakosságát a város alpolgármestere. Az elöljáró mindenkit arról biztosított, hogy nem vonják felelősségre, ha önként visszaadja a nála lévő fegyvert.

 José Manuel Barroso, az Európai Bizottság elnöke a Twitteren, rövid üzenetében annyit ír, hogy a demokratikus Ukrajna számára kulcsfontosságú a független igazságszolgáltatás, Martin Schulz, az Európai Parlament elnöke pedig közleményben üdvözölte  Julija Timosenko szabadulását,  történelmi pillanatnak nevezi a volt miniszterelnök szabadon bocsátását mind Ukrajna, mind Európa számára.

Mindeközben ellentmondásos hírek jelentek meg Viktor Janukovics hollétéről.  Az egyik ukrán televízió meg nem nevezett forrásra hivatkozva arról adott hír, hogy az ukrán elnök Oroszországba repült, más források szerint viszont nem sikerült elhagynia az országot, a határőrök feltartóztatták és most Donyeckben van.   A házelnök közben bejelentette, hogy a Donyeck megyei hatóságok az ukrán-orosz határon feltartóztatták Viktor Psonka leváltott főügyészt és a jövedéki és adóügyi minisztert, akik fegyveres testőrök kíséretében próbálták elhagyni Ukrajnát.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*