Elkészült Magyarország új imázsfilmje

A Magyar Turizmus Zrt. egységes kommunikációs keretrendszert dolgozott ki, mellyel megújítja Magyarország külföldi stratégiai márkakommunikációját. A cél, hogy hatékonyabban hívják fel a világ utazóinak a figyelmét Magyarország megújult turisztikai kínálatára. A külföldi promóció központi üzenete a „Think Hungary – More than expected” (Magyarország – több, mint amit várt) szlogen lett, amely arra utal, hogy Magyarország sokkal több, mint amire emlékeztek, amit sejtettek, amire számítottak! Az új kommunikációs keretrendszerbe új imázsfilm (Megtekintés itt:  http://youtu.be/lySnQRmQbiM)  is illeszkedik, amelynek felhasználása minden eddiginél szélesebb körű lesz.

A világban zajló változások és a hatásukra folyamatosan változó fogyasztási szokások újabb és újabb kihívások elé állítják a Magyar Turizmus Zrt.-t is. Az elmúlt három évben a társaság folyamatosan arra törekedett, hogy megtalálja azokat az új eszközöket és módszereket, amelyekkel Magyarország versenyképes, világszínvonalú kínálatára hatékonyabban fel tudja hívni a figyelmet.

Jól látszik, hogy az új szemlélet, az értékesítés-központú piaci magatartás, gyümölcsöző hosszú távon: a turizmus ágazat eredményei már 2011-ben meghaladták a válság előtti szintet. 2012-ben pedig még az új rekordot felállító 2011-es év eredményeit is túlszárnyalták. A vendégéjszakák száma a 2007-ben mért adatokhoz képest összesen 8,3%-kal emelkedett tavaly, ami a belföldi vendégforgalom 4,6%-os és a külföldi vendégforgalom 12,0%-os növekedésének köszönhető. A szállásdíjbevételek pedig 8,4%-os növekedést mutattak 2012-ben, a válságot megelőző évhez viszonyítva. „A siker záloga éppen az, hogy reagálni tudtunk a piaci változásokra, újabb és újabb piacokon jelentünk meg, újabb és újabb célcsoportokat szólítottunk meg.”– mondta Horváth Gergely az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese.

Horváth Gergely

Horváth Gergely az MT Zrt. turisztikai vezérigazgató-helyettese

A külföldre irányuló kommunikáció egyik legfontosabb és leghatékonyabb eszközét a külföldi sajtó és a turisztikai szakemberek számára szervezett magyarországi tanulmányutak jelentik.

A Magyar Turizmus Zrt. az elmúlt három évben több mint 8.000 főt – külföldi média és turisztikai szakembert – látott vendégül tanulmányútjai keretében.

Mind a külföldi vendégektől származó információk, mind az MT Zrt. kutatásai azt mutatják, hogy a külföldiek körében leginkább kétféle kép él jelenleg Magyarországról: azok, akik régebben jártak hazánkban, még őrzik a 80-as évekbeli, elsősorban a pusztával, csikóssal, gulyással azonosítható arculatot; azok pedig, akik még nem jártak nálunk, elsősorban a szürke színre asszociálnak Magyarországgal kapcsolatban.

Ezzel szemben, a közelmúlt fejlesztéseinek köszönhetően Magyarország turisztikai kínálata megújult, szolgáltatásaink világszínvonalúak és versenyképesek! Mindezt ékesen bizonyítják azok a nemzetközi elismerések is, amelyekben Magyarország az elmúlt években és napjainkban is folyamatosan részesül. Elég csak néhányra emlékeztetnünk ezek közül:

A neves amerikai utazási magazin, a Condé Nast Traveler olvasói szerint például Budapest a második legjobb város a világon. A világ legnagyobb útikönyv-kiadója, a Lonely Planet olvasói az A38 hajót választották a világ legjobb bárjának. A képzeletbeli dobogó legalsó fokára pedig a Szimpla Kert állhatott fel. A National Geographic a világ tíz legszebb villamosvonala közé sorolta a pesti Duna-parton futó 2-es villamost. A CNN Travel szerint a Központi Vásárcsarnok Európa legvonzóbb fedett piactere. A margitszigeti Palatinus Strandfürdőt is betette a legszebb szabadtéri medencéket számba vevő tízes listára a brit The Guardian. A TripAdvisor a 2013-as TripIndex alapján a magyar fővárost a kiváló ár-érték arányt képviselő úti célok között tartja számon. A brit posta felmérése szerint pedig az európai városok közül 2013-ban Budapest lett a legjobb ár-érték arányú szolgáltatást nyújtó város, a 25 vizsgált város közül. Az elismerések listája még hosszasan folytatható!

A közelmúltban nálunk járt külföldi vendégek általános véleménye már ezt tükrözi vissza: egybehangzóan állítják, hogy magyarországi látogatásuk sokkal több kellemes élményt nyújtott nekik, mint amire számítottak. Ebből adódik a „Think Hungary – More than expected” (Magyarország – több, mint amit várt) szlogen, amely a külföldi promóció központi üzenetévé vált.

A Magyar Turizmus Zrt. által kidolgozott egységes kommunikációs keretrendszer biztosítja a nemzetközi kommunikáció megújítását, Magyarország mint turisztikai márka önálló arculatának megteremtését. Olyan egységes kommunikációs keretrendszer kialakítása volt a cél, amely turisztikai termékeinket jól megkülönbözteti egymástól, de egyidejűleg integrálja is azokat egy márkaernyőbe. Ez lehetőséget ad Magyarország egyértelmű megkülönböztetésére versenytársaitól.

Erre épül a Magyar Turizmus Zrt. új arculati kézikönyve is. „Célunk, hogy 2014-ben ezt az arculatot bemutassuk szűkebb és tágabb környezetünk, a turisztikai szereplők számára, illetve egyszersmind elfogadtassuk és meg is kedveltessük. Szeretnénk elérni, hogy a jövőben ne csak a Magyar Turizmus Zrt. arculatát lássák benne, hanem tekintsék a sajátjuknak és használják olyan védjegyként, amely Magyarországot mint márkát hivatott felismertetni, megismertetni és elismertetni itthon és a nagyvilágban”. – mondta Horváth Gergely.

Az új kommunikációs keretrendszerbe illeszkedik az új imázsfilm is, amely több szempontból is mérföldkövet jelent hazánk stratégiai márkakommunikációjának szempontjából. A film felhasználása ugyanis minden eddiginél szélesebb körű lesz. Képeit a Magyar Turizmus Zrt. a többi kommunikációs eszközébe is beépíti: a külföldi munkában használt kiadványokban, a kiállítási megjelenésekben, illetve az internetes kommunikációban is visszatérnek a film helyszínein készült képek. Mindezeken kívül a társaság a filmet valamennyi külföldi magyar intézet, nagykövetség és konzulátus, illetve a magyar turisztikai szakma képviselőinek is a rendelkezésére bocsátja annak érdekében, hogy a Magyarország népszerűsítésére irányuló tevékenység minél egységesebb formában valósuljon meg.

Az új imázsfilm koncepciójának kialakításakor az alkotók arra törekedtek, hogy a hagyományos gulyás-csárda-paprikás mellé más asszociációkat is társítsanak hazánkhoz, szem előtt tartva a fiatalabb korosztály számára vonzó szórakozási és kikapcsolódási lehetőségeket is. A „Think Hungary – More than expected” (Magyarország – több, mint amit várt) szlogennel tehát arra kívánják felhívni a figyelmet, hogy Magyarország sokkal több, mint amire emlékeztek, amit sejtettek, amire számítottak. A cél Magyarország kiemelt és a külföldiek számára legvonzóbb turisztikai termékeinek – Budapest, Balaton, konferencia- és egészségturizmus – bemutatása volt. Az összeállításban Budapest századfordulós és modern épületei, páratlan kultúrája, a magyar találmányok, a fiatalok számára vonzó romkocsmák és az egyedülálló gasztronómia is helyet kaptak. Mindez a mai befogadó igényei szerint dinamikusan vágva, szemet gyönyörködtető motívumokkal, könnyen szerethető aláfestő zenével készült.

Az új szlogen, a film kreatív ötlete és megvalósítása a HG360 Reklámügynökségtől származik. A megvalósításra több rendezői koncepció közül a jelenleg Barcelonában és Magyarországon élő és dolgozó, nemzetközileg is elismert magyar Kostil Danila és Kostil Luka fiatal rendezői testvérpáros újszerű, mai trendhez alkalmazkodó interpretációját választották. A rendezői koncepciót az Antilope Kid formációban alkotó Linczényi Márk erre az alkalomra szerzett zenéje, valamint Berger Dalma énekesnő közreműködése teljesíti ki.

A film először a világ egyik legjelentősebb szakmai kiállításán, a 2013. november 4-én nyíló londoni World Travel Market (WTM) rendezvényen debütál: a magyar nemzeti standon találkozhat vele először a külföldi nagyközönség és a világ több mint 180 országából érkező utazási szakemberek. (A kiállítási megjelenésről külön sajtóközleményben számolunk majd be.)

Azok, akik rendszeres nézői a külföldi sport- vagy hírcsatornáknak, bizonyára gyakran találkoznak egyes országok rövid reklámfilmjeivel. Most már mi is büszkén csatlakozhatunk e mezőnyhöz, ugyanis Magyarország imázsfilmjét a tervek szerint hamarosan egy kampány keretében a műholdas csatornák nézőinek milliói is megismerhetik.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*