Elkészült Budapest akadálymentes mobil turistatérképe

Rendhagyó és élményekben gazdag városnéző sétákon, valamint közös sajtótájékoztatón mutatta be a Magyar Turizmus Zrt. és a Route4U a magyar startup által fejlesztett innovatív, az akadálymentes városi közlekedést segítő mobil applikációt. A kerekesszékesek életét megkönnyítő, többszörös díjnyertes web- és mobilalkalmazás az akadálymentes turizmus élénkítéséhez is jelentősen hozzájárulhat. Azok a desztinációk, amelyek felismerik az akadálymentesítésben rejlő lehetőségeket, a turisztikai piacon is előnyökhöz jutnak.

A rendezvényen több vegyes, kerekesszékes és járó csoport indult útnak, hogy a gyakorlatban is kipróbálják az új alkalmazást. A túrákhoz közéleti személyiségek és a sajtó képviselői is csatlakoztak. A résztvevők között volt Till Attila (Tilla), Szalóki Ági és Bárdosi Sándor birkózó olimpikon is.

Az izgalmas városnéző és kincskereső programokat az alternatív és testreszabott sétákat szervező ImagineBudapest és Budapest Underguide munkatársai állították össze.

A túrákat sajtó kerekasztal-beszélgetés követte az akadálymentesen megközelíthető Kempinski Hotel Corvinus szállodában. A beszélgetésen a Route4U részéről Bodó Péter, Székely Tamás és Vincze Zoltán, a Magyar Turizmus Zrt. belföldi igazgatója Mártonné Máthé Kinga, a városnéző cégek képviselői Káldi Emese (ImagineBudapest) és Szaffner Dóra (Budapest Underguide) és Tilla vett részt. A beszélgetés szakmai moderátora Sztojanovits Kristóf az MT Zrt. Budapest-Közép-Dunavidék régió marketing igazgatója volt.

Az akadálymentes mobil turistatérkép a Design Terminal áprilisi Smart City Lab Budapest városfejlesztési pályázatának győztese lett, Small data kategóriában, valamint megnyerte az egymillió forint értékű tanácsadással és kommunikációs támogatással, továbbá közép-kelet európai bemutatkozási lehetőséggel járó Seed Star Battle startup versenyt.

A fejlesztést bemutató sajtóbeszélgetésen a Route4U képviselői elmondták: egy olyan Android alkalmazásról van szó, mellyel rövid idő alatt elkészíthető egy-egy terület akadálymentes térképe kerekesszéket használók számára. A technológiai újítás lényege, hogy az applikáció a telefon érzékelőiből (gyorsulásmérő, billenés érzékelő, stb.) gyűjtött adatok alapján automatikusan elkészíti a felhasználó által bejárt területek akadálymentes térképét (útfelületek minősége, lejtők, padkák, döccenők stb.). Emellett PoI (Point of Interest) adatok is felvehetők és akadálymentesség szempontjából értékelhetők. Az alkalmazás idén év végéig iPhone-ra is elérhető lesz. Az akadálymentességi információk az applikáción kívül egy nyilvános weboldalon is megjelennek többek között színkódolással.

Mártonné Máthé Kinga belföldi igazgató hangsúlyozta, hogy a Magyar Turizmus Zrt. örömmel üdvözli a fejlesztést, hiszen a marketingszervezet tevékenységében egyre fontosabb szerep jut az akadálymentes turizmusnak. Az elmúlt években több sikeres akciót és együttműködést valósított meg a társaság annak érdekében, hogy a magyarországi helyzettel és akadálymentes turisztikai lehetőségekkel megismertesse a belföldi és külföldi potenciális utazókat.

Az akadálymentes turizmus témájára épülő belföldi és külföldi tanulmányutak megszervezése, pályázatok lebonyolítása és konferenciákon való részvétel mellett az MT Zrt. az online információs felületeit is felhasználja a fogyatékossággal élők turizmusba való bevonására. Honlapját a gyengénlátók számára is elérhetővé tette, az érintett szervezetekkel való együttműködésnek köszönhetően pedig folyamatosan bővül az oldalain elérhető akadálymentes turisztikai információk köre. A http://itthon.hu/akadalymentes-utazas oldalon akadálymentes szállodákat, fürdőket, múzeumokat és egyéb kikapcsolódási lehetőségeket találhatnak az érdeklődők.

A Magyar Turizmus Zrt. elmúlt években megvalósult legsikeresebb akciói között említhető a DeafNation – a legnagyobb, amerikai siketeket tömörítő szervezet – vezetőinek 2012-es magyarországi látogatása, valamint az Európai Unió 2013-as EDEN (European Destination of Excellence) „Könnyű elérni, nehéz elhagyni” pályázata, amelyen Kaposvár nyerte el „Az év legjobb akadálymentes desztinációja” elismerést Magyarországon. Az MT Zrt. aktívan részt vett a Balaton északi parti településein a LEADER program keretében 2013-ban átadott akadálymentes vízi bejárók népszerűsítésében is. A nemzeti marketingszervezet a három éves stratégiájában is külön figyelmet szentel a témának – összegezte a társaság törekvéseit a belföldi igazgató.

Az érintettek köre széles: a mozgáskorlátozottak, hallás- vagy látássérültek, siketek és vakok mellett az idős, járásukban korlátozott, bottal, kerettel járó emberek, és a fiatal, kisgyermekes, babakocsival közlekedő családok is profitálnak a turisztikai akadálymentesítéssel járó előnyökből.

Az akadálymentesítés tehát több síkon, egyszerre több célcsoportnak párhuzamosan nyújt lehetőséget az életminőség javítására. A társadalom számos rétegét érinti, így a turizmus kínálatát és szolgáltatásait is. Nemcsak a strukturális területek akadálymentesítését kell érteni ez alatt, hanem a közlekedési eszközöket, az elektronikai, informatikai és kommunikációs rendszereket, továbbá a szolgáltatások kínálatát is. Bár az elmúlt években az infrastrukturális akadálymentesítésben jelentős az előrelépés, annak teljes körű megvalósítása rövid távon nem reális. A Route4U által kifejlesztett megoldás remek eszköz arra, hogy megmutassa a járható, működő alternatívákat egyfajta információs-akadálymentesítést biztosítva.

A 2011-es népszámláláson 491 ezer fő fogyatékkal élőt regisztráltak Magyarországon. A statisztikai adatok azt mutatják, hogy közülük egyre többen szereznek szakmát, illetve diplomát és érvényesülnek a munkaerőpiacon. Turisztikai szempontból a legaktívabb 15-39 éves korosztályban 17 ezer fiatal van, akik feltehetően szívesen utaznak belföldön, ha ehhez az infrastrukturális feltételek és az akadálymentes turisztikai kínálat rendelkezésre áll. Ugyanígy a közel 4600 mozgássérült gyermek családja is szívesen vesz részt a belföldi turizmusban, ha a mozgásában korlátozott gyermek számára biztonságos a környezet és a szállás és programkínálat számára is elérhető. Szintén nem elhanyagolható a 40-59 éves korosztály, amelyen belül több mint 70 ezer mozgássérült él, akik egy része potenciális turista lehet Magyarországon.

A német Gazdasági és Technológiai Szövetségi Minisztérium megbízásából készült felmérés szerint a megkérdezettek 48%-a gyakrabban elutazna, ha rendelkezésre állnának a megfelelő, akadálymentes szolgáltatások. A visszatérő vendégek száma is jóval magasabb az akadálymentes turizmusban részt vevők körében tekintettel arra, hogy a számukra megfelelő infrastruktúrát kínáló helyekre szívesen térnek vissza és ajánlják ismerőseiknek is.

A Turisztikai Világszervezet (UNWTO) Akadálymentes Turizmus Európában címmel 2014 novemberében tartott konferenciájának az egyik legfontosabb üzenete szerint nem csupán etikai vagy erkölcsi kérdés a fogyatékossággal élő emberek számára is hozzáférhetővé és élvezhetővé tenni az utazás élményét. Olyan valós igényről van szó, amelynek felismerése és kielégítése a turisztikai kereslet jelentős növekedésével és ezáltal komoly gazdasági előnyökkel járhat a turisztikai desztinációk számára.