Elindultak az első az orosz mentők Törökországba, Szíriában katonák segítik a romeltakarítást

Elindult az orosz rendkívüli helyzetek minisztériumának első, mentőalakulatokat szállító repülőgépe hétfő este a Moszkvához közeli Zsukovszkij repteréről, Szíriában pedig az ott állomásozó orosz egységek kapcsolódtak be a földrengés következményeinek felszámolásához.

A Baptista Szeretetszolgálat Törökországba indultó speciális mentőcsapatának tagjai és az egyik keresőkutyája a Liszt Ferenc-repülőtéren 2023. február 6-án. A HUBA Rescue24 Tűzoltó és Kutató-Mentő Nemzetközi Csoport és egy sürgősségi ellátást végző egészségügyi csoport, összesen 19 fő 7 mentőkutyával és mintegy 2 tonnás felszereléssel Törökország földrengés sújtotta térségébe indult. MTI/Lakatos Péter

    Az orosz katasztrófaelhárító egységeket szállító An-148-as repülőgéppel tart Törökországba Alekszandr Csuprijan, a szakminisztérium helyettes vezetője, aki a helyszínen fogja koordinálni a munkálatokat.
    Szergej Sojgu orosz védelmi miniszter utasította a Szíriában állomásozó orosz kontingenst parancsnokságát, hogy biztosítson segítséget a földrengés következményeinek felszámolásában. Az orosz hadsereg elosztóközpontot létesített Aleppó, Hama és Latakia városban, valamint Dzsebl, Sztamu és Busztan al-Basa településen, ahol a rászorulók élelmiszercsomagokat és alapvető cikkeket kapnak.
    Tíz orosz katonai különítményt megkezdte a romeltakarítást, az áldozatok felkutatását és az orvosi segítségnyújtást a legnagyobb pusztítást szenvedett területeken.
    Vlagyimir Putyin orosz elnök hétfőn segítséget ajánlott fel török és szíriai hivatali partnerének. Moszkvában a török és a szíriai nagykövetség előtt sokan helyezték el a részvétnyilvánítás virágait.

MTI