Elindult a Swift Cup Europe sorozat

Április utolsó hétvégéjén, a HUNGARORING-en rendezett futammal rajtolt el a Swift Cup Europe nemzetközi versenysorozat. Az esős idő miatt az időmérőn és a szombati futamon vizes volt a pálya, ezzel igencsak megnehezítve a pilóták dolgát.

A Közép-Európai Zóna bajnokság keretein belül megrendezett hétvégi futam különlegessége az volt, hogy több kategóriában indultak a versenyzők. Az 1600cm3 és 1300cm3 géposztályok mellett első alkalommal alakítottak ki külön junior kategóriát a 16 éven aluli pilótáknak. Emellett 10 osztrák pilóta is színesítette a mezőnyt, akik a saját nemzeti bajnokságukban szerezhettek pontokat a hétvégén. A rajthoz állt 27 versenyző jelentős része élete első versenyén vett részt, így izgalom és feszültség uralta a boxutcát.

Az időmérőn az első rajtpozíciókat az osztrák versenyzők szerezték meg, élükön Kevin Friesacherrel, akiket az ötödik helyen követett az 1,6-os kategóriában versenyző, 13 éves Benyó Máté. Az 1,3-as kategória időmérőjét a francia Frederic Over nyerte. Az esős idő ellenére az időmérő különösebb incidens nélkül zajlott, mindenki épségben zárta a napot.

A szombati első futamon már a rajttól kezdve igen izgalmas verseny zajlott, nem kis mértékben a csúszós pályának köszönhetően, ami gyakori hibákra kényszerítette a pilótákat. A futamot végül az osztrák Friesacher nyerte, míg az 1,6-os kategóriában Benyó Máté, az 1,3-as kategóriában pedig a francia Frederic Over zárt az élen.

Vasárnap már száraz pályán rajtolhatott el a második futam. A szabályok értelmében a szombati futam első nyolc helyezettje – előző napi eredményeik alapján – fordított rajtsorrendben állt fel a rajtrácsra. Csík János és Balogh Bence a 12. illetve a 14. helyről rajtolva végigelőzték a mezőnyt, egészen a dobogós helyekig. Előbbinek az addig az élen autózó Benyót is sikerült megelőznie, és miután végig megtartotta az első helyet, végül a futamot is megnyerte, amely egyben az összetettbeli győzelmet is jelentette számára. Mögötte végzett Benyó Máté és Bernula István, mindannyian az 1,6-os kategória versenyzői. Az 1,3-as kategóriában Frederic Over diadalmaskodott.

A sorozat következő állomása Szlovákia lesz, ahol a WTCC betétfutamaként rendezik meg május 9. és 11. között.