Elindult a riói kaland!

 Sikeres esztendőt zárt a magyar kajak-kenu 2014-ben, ám a sportág képviselői nem ülnek a megszerzett babérokon, a Magyar Kajak-Kenu Szövetség hétfőn megtartott sajtótájékoztatóján bejelentette: nem csak a riói olimpiára, de már a 2020-as tokiói játékokra is meghirdette felkészülési keretét.
Fotó: Dóka Attila, Juhász Melinda

A sportág hagyományainak megfelelően újabb sikeres éven van túl a magyar kajak-kenu, ám a 2014-es esztendő különleges volt abból a szempontból, hogy versenyzőink minden korosztály, minden világversenyén az éremtáblázat élén zártak.

„Csak a felnőtt, az U23-as és ifjúsági korosztályunk 44 aranyérmet gyűjtött össze az idén, és ha ehhez hozzátesszük, hogy a legfiatalabbak 36 győzelmet könyveltek el, igazán csodálatos a kép” – értékelte a sportág eredményeit a szövetség elnöke, Baráth Etele, aki hangsúlyozta 2015-ben nagyon fontos év következik a válogatott számára, hiszen Milánóban olimpiai kvalifikációs világbajnokságot rendeznek, amelyen a legjobb csapattal kíván rajthoz állni a sportág.

Storcz Botond, szövetségi vezetőedző a sajtótájékoztatón bejelentette, hogy a szakmával és az elnökséggel egyeztetve elkészült a riói felkészülési terv, a három szakág számára három különböző programot fogalmaztak meg.

„Női kajakban az idei világbajnokságon kiemelkedően szereplő versenyzők mellett a 2014-es idényt kihagyó olimpiai bajnokaink is bekerültek a kiemelt válogatott keretbe, vagyis Kovács Katalin, Fazekas-Zur Krisztina és Douchev-Janics Natasa is megkapja a felkészüléséhez ugyanazt a támogatást, mint a Moszkvában sikeresen szereplő sportolóink – magyarázta Storcz Botond. – A jövő évi világbajnokságon minden szakágban a maximális kvóta megszerzése lesz a cél, így olimpiai számban nem lesz lehetőség duplázásra. Férfi kajakban ezer méteren idén módosul a válogatási szisztéma, előbb a párosok válogatóját rendezzük meg, ezt követően kerülhet sor a négyesek összecsapására, és külön kiemeltük a programban Dombvári Bence szerepét, aki számára mindenképpen az ezer egyesre való felkészülés és az eredményes szereplés a cél. A 200 méteres távon vannak hiányosságaink, éppen ezért novemberben kéthetes edzőtábort tartunk Sevillában, amelynek célja, hogy megtaláljuk a milánói játékokon eredményesen szereplő párosegységet. A férfi kenu szakágat is ketté osztanám, az ezer méteren indulók, vagyis Vajda Attila, valamint a Vasbányai Henrik, Mike Róbert páros számára az eredményesség megtartása a cél, míg 200 méteren a férfi kajakosokhoz hasonlóan igyekszünk előbbre lépni, ennek érdekében is teszünk majd erőfeszítéseket.”

Csabai Edvin szakmai igazgató hangsúlyozta, hogy a riói kerettel egy időben elindul a 2020-as tokiói olimpiára készülő keret munkája is, a jövő építésére lehetőséget biztosít a kiemelt állami támogatás, amelyet a 2012-es olimpia óta nyújt a magyar állam 16 kiemelt olimpiai sportágnak, közte a magyar kajak-kenu sportnak.

Fábián László, a Magyar Olimpiai Bizottság sportigazgatója arról beszélt, hogy a kajak-kenu képviselői mindig magasra teszik a lécet, így a jövő évet tekintve nem felelőtlen elvárás a MOB részéről, ha arra számítanak, hogy kajakosaink és kenusaink minden olimpiai kvótát megszereznek majd Milánóban.

„De nem csak mi várjuk el ezt, véleményem szerint a sportolók is a győzelem igényével utaznak el minden világversenyre – magyarázta a sportigazgató, aki bízik benne, hogy a siker útján további lendületet biztosít a kiemelt állami támogatás, amely az amúgy is erős utánpótlás, a műhelyek, a szakmai munka fejlesztéséhez erős hátteret biztosít.