Elhunyt Peter Schieder

Hosszan tartó súlyos betegség után elhunyt Peter Schieder, az osztrák és a nemzetközi  szociáldemokrata mozgalom kiemelkedő személyisége. A közép- és kelet-európai országokban lezajlott rendszerváltás során fontos szerepet játszott abban, hogy a  korábbi állampártok reformerői szocialista, szociáldemokrata pártokká szerveződtek.

Peter Schieder éveken át az osztrák parlament külügyi bizottságának elnökeként tevékenykedett és két alkalommal is elnöke volt az Európa Tanács Parlamenti Közgyűlésének ill. korábban a testület szocialista frakciójának.

A bécsi központi temetőben megtartott gyászszertartáson részt vett és beszédet mondott Heinz Fischer osztrák államfő és Alfred Gusenbauer korábbi kancellár, aki külön is méltatta Peter Schieder szerepét az MSZP létrehozásában és megerősödésében, valamint abban, hogy az MSZP a térségből elsőként nyert felvételt a Szocialista Internacionáléba. Fontos volt támogatása abban is, hogy Magyarország a rendszerváltás után elsőként csatlakozhatott teljes jogú tagként az Európa Tanácshoz.

A szertartáson jelen volt Werner Faymann, osztrák kormányfő, és számos külföldi baloldali politikus is.

Az MSZP részvétét Peter Schieder családjának, és az Osztrák Szociáldemokrata Pártnak a gyászszertartáson részt vevő Kovács László, az MSZP korábbi elnöke és Szabó Vilmos, a párt korábbi külügyi titkára tolmácsolta Mesterházy Attila nevében.

MSZP

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*