Elhunyt Farkas Tamás, az aranytollas fotóriporter

Farkas Tamás aranytollas fotóriporter

Farkas Tamás aranytollas fotóriporter

Elhunyt Farkas Tamás, az aranytollas fotóriporter. Hamvasztás utáni temetése 2014.augusztus 12-én 14 órakor az Óbudai temető szóróparcellájában lesz.

Szülővárosában, a nagy múltú Református Kollégiumban érettségizett, majd 1943-ban Budapestre költözött és beiratkozott a BME építészmérnöki karára. Egy év után inkább a fényképezést választotta életcélul, Heidelberg Klára műtermében sajátította el az alapismereteket, miközben a fotóriport világában Vadas Ernő, Gink Károly és Járai Rudolf segítette eligazodni. A műterem államosítása után a Foto Kisipari Termelőszövetkezetben kapott munkát, ám később ezt is beolvasztották a Magyar Foto Állami Vállalatba, amely viszont utóbb az MTI Fotó része lett. Így tehát, állásváltoztatás nélkül került a nemzeti hírügynökség munkatársainak soraiba. Itt kötelezte el magát a színházi fotográfiával, tanítómesterének Várkonyi Lászlót tartja. Időközben elvégezte a MÚOSZ hároméves újságíró akadémiáját. 1956-ban nyugatra távozott, a rövid kaland végeztével hazatért, minthogy azonban az MTI-be nem mehetett vissza, a Főfoto riportere lett, főként színházi és divatképeket készített. Később az 1964-ben indult Tükör (utóbb: Új Tükör) kulturális hetilaphoz került, ahonnan 1986-ban kilépett. Ettől kezdve a Pesti Műsor munkatársa 1990-es nyugdíjba vonulásáig.
A munkássága során született legszebb képei eredményesen szerepeltek hazai és nemzetközi tárlatokon: Barcelonában 1953-ban aranyérmet, Kölnben 1956-ban bronzérmet nyert. A IV. Nemzetközi Fényképkiállításon (Budapest, 1961) aranyérmet kapott. Ezért és más sikereiért a Nemzetközi Fotóművészeti Szövetség az AFIAP címmel tüntette ki.
Egyéni kiállítása volt ajátékszínben a “Bú-as években, valamint 2006-ban a Nemzeti Táncszínházban és a Bálint Zsidó Közösségi Házban.
Megkapta a Kiváló Munkáért kitüntető jelvényt (1988) és a MÚOSZ Aranytollát.
Tagja a Magyar Fotóriporterek Kamarájának (utóbb: Társaságának).
Műveit a Magyar Fotográfiai Múzeum és a Magyar Nemzeti Múzeum Történeti Fényképtára őrzi. (Részlet: Markovics Ferenc-Fények és tények című 2006-ban megjelent könyvéből.)