Elhunyt Bitskey Tibor

Saját halottjának tekinti Bitskey Tibor színművészt az Emberi Erőforrások Minisztériuma (Emmi) is, a Kossuth-díjas, nemzet színésze címmel kitüntetett érdemes művész hétfőn, életének 86. évében hunyt el.

Az 1929-ben Rákoskeresztúron született művész színészi tehetségét már gyerekkorában felfedezték, először elemi iskolai tanárai biztatták szereplésre. A színjátszással nagybátyja, Altziebler Pál zeneszerző, karmester és hegedűművész által vezetett színházi társulatban ismerkedhetett meg. 1953-ban végezte el a Színművészeti Akadémiát, de már 1951-től a Magyar Néphadsereg Színháza ösztöndíjasa, 1959-1964 között a Nemzeti Színház, ezt követően tíz évig a Vígszínház tagja volt. Később a Thália, majd az Arizona Színház művésze lett – emlékezett vissza hétfői közleményében az Emmi.
A nagyközönség Várkonyi Zoltán Jókai-filmjeiből ismerte meg, de a színházszeretők láthatták őt Cyrano, Trisztán és Vronszkij szerepében is. A fiatalabb generáció a Vuk című rajzfilmsorozat narrátoraként hallhatta, de ő volt a szinkronhangja többek között Sean Connerynek, Michael Cainnek, Gary Coopernek, Kirk Douglasnek, Gregory Pecknek és Orson Wellesnek is.
Nyugdíjas színészként Bitskey Tibor az Evangélium Színházban, majd a szolnoki Szigligeti Színházban játszott. 
Munkáját kétszer ismerték el Jászai Mari-díjjal, a Kossuth-díjat 2000-ben kapta meg. A nemzet színészei közé tavaly választották be. 
 Bitskey Tibort az Emberi Erőforrások Minisztériuma, a Nemzeti Színház, a szolnoki Szigligeti Színház valamint a főváros II. kerülete is saját halottjának tekinti.

Forrás:MTI