Életmentő bécsi kilencévesek

„Leben retten macht Schule“ - Wiener Volksschulkinder werden zu ausgebildeten Lebensrettern!Mivel a hirtelen szívhalál a leggyakoribb halálozási ok Ausztriában, a következő tanévtől minden bécsi harmadik osztályos életmentést is fog tanulni. A cél, hogy a gyerekek vészhelyzetben se essenek pánikba és magabiztosan tudják kezelni a szituációt.

A 2014/15-ös tanévtől kötelező része lesz a tananyagnak az újraélesztési ismeretek a bécsi általános iskolák harmadik osztályában. A gyerekeket két 50 perces óra keretében ismertetik meg a vészhelyzet esetén szükséges teendőkkel, megtanítják őket a szívmasszázsra és a defibrillátor használatára is. Az elsajátítandó ismereteket természetesen a koruknak megfelelő módon állították össze, a cél, hogy a gyerekek megtanulják magabiztosan kezelni a vészhelyzetet és ne féljenek tőle.

„Az életmentés iskolája” nevet viselő projektet még a mostani tanév vége előtt kipróbálják néhány iskolában mintegy ezer diák részvételével, a jövő tanévtől pedig évente 20 ezer harmadik osztályost képeznek ki életmentőnek. „Éppen a gyerekek azok, akiknek természetes, hogy segítsenek. És amit gyerekként megtanultak, azt felnőttként is magától értetődőnek tartják” – magyarázza Harry Kopietz, a bécsi tartományi parlament elnöke.

Bécsben évente 3.500 embert érint a hirtelen szívhalál, közülük csak minden tizedik marad életben. Minden segítségnyújtás nélkül eltelt perccel 10 százalékkal csökken a túlélési esély.

"Leben retten macht Schule" - Wiener Volksschulkinder werden zu ausgebildeten Lebensrettern!