„Életem legkeményebb 4 hónapja következik.”

Érdi Mária, vitorlázó, olimpikon, beszél a sikerről, a megszerzett kvótáról, és az olimpiai felkészülésről

  1. április 15-én pénteken tartotta első önálló sajtótájékoztatóját Érdi Mária vitorlázó, aki fiatal kora ellenére, máris élete eddigi legnagyobb kihívása előtt áll. Készül a riói olimpiára!

A tizennyolc éves lány, a mallorcai S.A.R. Princesa Sofia Eurosaf regattán, a vitorlázók utolsó európai kvalifikációs viadalán, Laser Radial hajóosztályban szerzett kvótát, de Mári hozta a 2016-os év első sportsikerét is hazánknak, mikor Malajziában, az ISAF U19-es Laser Radial VB-n megvédte világbajnoki címét.

 

Érdi Mária, becenevén Mári, jelenleg hazánk egyik legtehetségesebb vitorlázója.

Négyszeres Ifjúsági Világbajnok, Ifjúsági Európa Bajnok, Háromszoros Felnőtt Magyar Bajnok, Háromszor az Év Felnőtt Női Vitorlázója, a Nemzetközi Vitorlás Szövetség Ösztöndíjasa, Bengt Julin Trófea 2015 kitüntetettje.

A versenyszerű vitorlázást 14 évesen kezdte, 2012­ben, a Balatonon. Első külföldi versenyén 2013­ban, Szlovéniában vett részt. Még ugyanebben az évben az Egyesült Államokban megszerezte első világbajnoki címet az ifjúsági olimpiai hajóosztályban (Byte CII) és ezzel elsőként kvalifikálta Magyarországot a 2014­es kínai ifjúsági olimpiára.

2014­ben Mári átült a felnőtt olimpiai hajóosztályba (Laser Radial) és U17­es világbajnoki címet szerzett.

2015­ben három jelentős címet szerzett:

Ifjúsági Európa Bajnok (Viana do Castelo, Portugália)

Ifjúsági Világbajok (Kingston, Kanada)

ISAF Ifjúsági Világbajnok (Langkawi, Malájzia)

 

Mári laser radialban versenyez. A megmérettetéseken mindenki ugyanolyan hajót kap, egyenlő feltételekkel indulnak a versenyzők, így csak a vitorlázótudás, a felkészültség számít, ez dönti el a eredményeket. A lézerezéshez jó ritmusérzék és beleérző képesség is kell, fontos, hogy minél több hullámot kapjanak el a versenyzők.

Tervei között szerepelt, hogy megpróbál kvótát szerezni a 2016­os riói olimpiára is, de idén még elsősorban az ifjúsági világversenyeken való sikeres részvétel volt a kitűzött cél. Aztán jött a mallorcai verseny és Érdi Mária, olimpiai kvótával tért haza.

 

„Még most is beleborzongok, ha arra gondolok, hogy kijutottam a riói olimpiára. Palma de Mallorcán, világbajnoki erősségű mezőnyben saját várakozásaimat is felülmúltam. Ha meg kell jósolnom a verseny előtt, azt mondom nem sikerül a kvalifikáció, én magam is a tokiói részvételt tartottam reális célnak. Mallorcán 13 európai nemzet 35-40 versenyzője indult, Európa-bajnok, Eb-ezüstérmes, az előző olimpia résztvevői, jobbnál jobb versenyzők küzdöttek a két kvótáért.

A felkészülést azért nem bíztam a véltlenre.  Nagyon sok időt töltöttem a hajóban, már két héttel a verseny előtt kiutaztunk, hogy a helyszínen gyakorolhassak. Sokat segített az új edzőm, Andreas Geritzer, aki január óta van mellettem. Mivel ő négy olimpián is járt, pontosan tudta mit jelent az esély a kvalifikációra, sok hasznos tanáccsal látott el. Odafigyelt arra, hogy mindig megfelelően összpontosítsak.

Aztán mindent beleadtam, mindig úgy álltam rajthoz, hogy minden pont számít, végig tiszta erőből nyomni kell. Végül összejött minden, egyik futam jött a másik után és bejutottam a legjobb tízbe, így az éremfutamon is részt vehettem. Életem versenye volt ez!” – mesélt Mári a versenyről és az olimpiai kvóta megszerzésének élményéről

Az olimpiáig elkövetkezendő 4 hónapban kemény hazai és külföldi felkészülés következik. A kvótaszerzés némileg átformálta és sokkal intenzívebbé tette a menetrendet.

„Azt hiszem életem egyik legkeményebb 4 hónapja következik, minden erőmmel és tudásommal azon leszek hogy mind fejben, mind vitorlázó tudásban a legjobbat hozzam majd Rióban.” – kezdett bele a tervek felvázolásába a fiatal olimpikon.

Nagy kihívás lesz ez számára, hisz felnőtt mezőnyben teljesen más versenyezni, mint ifjúságiban. A női lézeres mezőny legjobbjai 28-30 évesek, Mári még fiatalnak számít közöttük.

A sportoló itthon a Balatonon edz, fejlődéséhez viszont fontos, hogy legyenek megfelelő edzőpartnerek, így elengedhetetlen a külföldi edzőtábor és verseny a tengeri körülmények megszokásához. Sokszor ezek ismerete dönt az éremről. A fiatal vitorlázó, az olimpiáig a franciaországi Hyeres-ben és az angliai Weymouthban indul majd világkupa versenyeken a felnőttek között.

 

„Jelenleg az lesz a legjobb edzés, ha felnőttek között vitorlázhatok, mert húznak előre, mert ellenük kell most sok tapasztalatot gyűjtenem. Szeretnék elutazni és edzeni Rióban is, hogy minél jobban megismerjem, megszokjam az ottani környezetet.

Fontos a mentális felkészültség is, járok pszichológushoz, a versenyeken pedig edzőm, Andreas Geritzer, segít sokat a koncentrációban és abban, hogy elhiggyem a felnőtt mezőnyben is megállom a helyem, hiába idősebbek és tapasztaltabbak az ellenfeleim.

Mindenek előtt a következő hetekben megpróbálok minél többet tanulni, hogy minél hamarabb le tudjam tenni a vizsgákat és csak a felkészülésre meg a versenyekre koncentráljak.” – mesélt terveiről az olimpikon.

A riói olimpián most még nem Mári a legnagyobb esélyes, de akkor sem úgy megy ki, hogy mindegy az eredmény. Elszánt és reálisan ambiciózus célokat tűz maga elé.

„Talán az egyik legfontosabb lesz most a tapasztalatszerzés, de természetesen mindent bele fogok adni, hogy a legjobban teljesítsek. 37 indulóból a legjobb 20-ban szeretnék végezni. Aztán a riói tapasztalatokkal és rengeteg fejlődéssel, négy év múlva már a pont- vagy az éremszerzés lehet a cél.”

A magyar vitorlássportban egy fiatal generáció kezd felnőni és egyre sikeresebb lenni, idén három vitorlázó és két szörfös lesz ott Rióban, a nyári játékokon. Érdi Mária, a Vadnai testvérek, Berecz Zsombor megmutatták, hogy Magyarországról is lehet nemzetközi mezőnyben eredményes vitorlázó valaki, csak igazán akarni kell. Ez rengeteg lemondással jár, odaadó családi háttér és anyagi források nélkül nem működik.

A Magyar Vitorlás Szövetség minden eddiginél többet tudott az elmúlt években a fiatal tehetségek felkészülési támogatására fordítani, emellett a család és a támogatók odaadásának gyümölcsei ezek a mostani sikerek. Támogatók segítségére pedig a komoly előre lepéshez még inkább szükség van.

 

Érdi Mária az elkövetkezendő időszakra komoly támogatást és segítséget kap a balatonfüredi leányvállalattal rendelkező Sennebogen cégcsoporttól. A sajtótájékoztatón került sor a támogatói szerződés ünnepélyes aláírására Érdi Mária olimpikon vitorlázó és Michael Seiferling a Sennebogen csoport magyarországi leányvállalatának ügyvezetője között.

 

A Sennebogen cég számos helyi és regionális sportcsapatot támogat. Patronálja a DEL Eishockey Club Straubing-ot, az élvonalbeli Straubing női kézilabda csapatot, a balatonfüredi NB1-es kézilabda csapatot és akrobatikus rock ’n’ roll sportegyesületet is.

 

A Sennebogen tulajdonában van a Balaton egyik legszebb és legnagyobb kikötője, a Hajógyári kikötő, mely teljesen új infrastruktúrával kiváló minőségű szolgáltatásokkal 300 hajóhellyel rendelkezik. A kikötő által szoros kapcsolat alakult ki a cég és a hajózás, a vitorlás sport között. A Hajógyári Kikötő jelenleg is otthona számos élvonalbeli, nagyhajós versenysport csapatnak.

Michael Seiferling elmondta:

„Nagy öröm számunkra bejelenteni ma Önöknek, hogy fő szponzorként támogatjuk a hazai vitorlássport egyik legnagyobb tehetségét, a laser radial osztályban versenyző, kivételes képességekkel megáldott Érdi Máriát.

Mári egy igazi küzdő, a családja pedig feltétel nélkül kíséri és támogatja őt az útján. Ki kell emelnünk Mári édesapját, Gábort, aki hatalmas erőfeszítéseket tesz azért, hogy biztosítsa lánya jövőjét és hatékony felkészülését.

Családi vállalkozásként, a Sennebogen, nagyra értékeli ezt a családi erőfeszítést csak úgy mint Mári kivételes tehetségét.

Fő támogatóként segítjük Márit sportkarrierjében, kívánunk neki erőt, egészséget és kitartást a további sportsikerek eléréséhez.”

 

A Sajtótájékoztató végén a cég ügyvezetője, maximális támogatását fejezte ki az által is, hogy egy szimbolikus kulcsot adott át Érdi Máriának, jelképezve azt, hogy a Sennebogen tulajdonában lévő Hajógyári Kikötő, mindig otthonként várja és kiemelkedő színvonalú környezetet biztosít a sportoló hazai felkészüléséhez.