Elbocsátották a római operaház zenekarát és kórusát

Riccardo Muti karmester minapi távozása után az olasz főváros operaházának teljes zenekarát és kórusát elbocsátották – jelentette be a római főpolgármester csütörtökön.

    Ignazio Marino főpolgármester szerint nem volt más megoldás a Teatro Costanzi operaház bezárásának elkerülésére.
    Az elbocsátás a színházban dolgozó 460 főből a zenekar és a kórus 182 tagját érinti.
    A főpolgármester elmondta, hogy ezen túl a színház külső zenekarokat és kórust szerződtet majd előadásaihoz, amivel évi 3,4 millió eurót tud majd megtakarítani.
    “Tudom, hogy precedens nélküli elhatározásról van szó, de ez az egyetlen járható út” – hangoztatta Ignazio Marino.
    A színház zenei vezetője Riccardo Muti szeptemberben hat év után hagyta ott a pénzhiánnyal és sztrájkokkal terhelt színházat.
    A római operaházat 12 millió euró (3,7 milliárd forint) adósság terheli, a művészek szakszervezetei folyamatos sztrájkkal tüntetnek a színház vezetősége ellen, a nyári programban szereplő előadások is egymás után maradtak el a zenészek vagy a kórus munkabeszüntetése miatt.
    Carlo Fuortes az operaház főigazgatója hangsúlyozta, hogy külső zenekarral működik számos franciaországi és spanyol operaház is.
    Fuortes hozzátette: a római operaház idénynyitója a korábbi tervek szerint november 27-én lesz Giuseppe Verdi Aida című darabjával. Igaz, egyelőre a római operának nincs zenekara, kórusa és karmestere. Riccardo Muti helyére ugyanis még nem sikerült utódot találni. Az eddig felkért karmesterek arra hivatkozva utasították el a kinevezést, hogy ha Mutinak nem sikerült, ők sem fogják tudni működtetni a színházat.

Forrás:MTI