Együttműködési megállapodást írt alá a NÖF és az MTÜ

Együttműködési megállapodást kötött a Nemzeti Örökségvédelmi Fejlesztési Nonprofit Kft. (NÖF) és a Magyar Turisztikai Ügynökség (MTÜ). Cél a kölcsönös marketingtámogatás, a kastélyok, várak minősítési rendszerének közös kidolgozása, továbbá, hogy minél több hazai és nemzetközi turista ismerje meg és keresse majd fel Magyarország legszebb épített örökségi helyszíneit.

image0
A turizmus visszaépítésében kiemelt szerepe lesz a két szervezet együttműködésének, hiszen a jövőben méginkább felértékelődnek a szabadtéri programok és az olyan hazai attrakciók, mint a kastélyok, várak, kastélykertek és -parkok, amelyek lehetőséget biztosítanak a családoknak a feltöltődésre.
A Magyar Turisztikai Ügynökség nagy hangsúlyt fektet a hazai örökségvédelmi helyszínek bemutatására, a NÖF pedig vezető szerepet tölt be a létesítmények állapotának megőrzésében, fejlesztésében és üzemeltetésében. Koordinációjában valósulnak meg a Nemzeti Kastélyprogram és Nemzeti Várprogram fejlesztései is, melyek keretében országszerte 30 műemlék (18 kastély és 12 vár) újul meg.
A közös célok érdekében a két szervezet együttműködési megállapodást kötött, a dokumentumot március 17-én Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója és Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese látta el kézjegyével. Az együttműködés kiterjed a belföldi és a környező országokbeli marketingkampányokra és kommunikációs aktivitásokra, melyek során a NÖF kiemelt partnerként mutatja majd be a hozzá tartozó attrakciókat roadshow-kon, kiállításokon. Közös, a hazai kastélyokat és várakat bemutató kiadvány készült, amely hamarosan elérhető lesz a Tourinform irodákban és a NÖF kezelésében lévő intézményekben. A két szervezet együttműködik a kastélyok, várak turisztikai minősítési rendszerének kidolgozásában is, illetve a NÖF nagyközönségi kommunikációját az eddigieknél is szorosabban segítik a Tourinform hálózat irodái. Ezen felül az MTÜ kezelésében lévő keszthelyi Festetics-kastély is megjelenik elfogadóhelyként a NÖF Kastélykártya-programjában.
Glázer Tamás, a NÖF ügyvezető igazgatója hangsúlyozza: „Történelmi örökségünket láthatóbbá kell tenni és be kell kapcsolni az ország turisztikai vérkeringésébe, a hazai várak és kastélyok pozícióját meg kell erősíteni a Kárpát-medence közösségi, kulturális és turisztikai életében. A láthatóság és versenyképesség növelésében kiemelt szerepe van a tudásmegosztásnak, a kommunikációnak és a turisztikai marketing hatékony alkalmazásának itthon és a határokon túl is, amelyek alapjai a ma aláírt együttműködésnek.”
Az aláírás kapcsán Könnyid László, az MTÜ vezérigazgató-helyettese kiemeli: „A közös célok és a közös munka most ebben az együttműködési megállapodásban is testet ölt, hiszen az örökségvédelmi helyszínek kiemelt vonzerőt képviselnek a kulturális turizmus területén. Közös feladatunk, hogy a marketingkommunikáció segítségével minél több hazai és nemzetközi turista megismerje ezeket a történelmi épületeket, nemzeti emlékhelyeket, és ha már utazhatunk, fel is keresse azokat.”
Az utazási kedv egyértelműen érzékelhető a történelmi épületek és a hozzájuk tartozó parkok és kertek tekintetében. A kastélyok, várak, örökségvédelmi helyszínek népszerűségét jól mutatja, hogy 2020 júniusától kezdve a november 11-i lezárásokig folyamatosan megdőltek az egy évvel korábbi látogatószámok annak ellenére, hogy az épületekben szigorú létszámkorlát volt érvényben. Augusztusban csaknem 50 százalékkal többen keresték fel a NÖF kezelésében lévő létesítményeket.
A NÖF által tavaly nyáron bevezetett, kedvezményeket és exkluzív tartalmakat biztosító Kastélykártya szintén vonzó a látogatók számára.