Együttműködési megállapodás aláírása az MR Gyermekkórus finanszírozásáról és működéséről

A közmédia Zenei Együtteseihez tartozó MR Gyermekkórus finanszírozásáról és működéséről szóló Együttműködési Megállapodást írt alá a mai napon a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest II. Tankerület igazgatója, az MTVA megbízott Vezérigazgatója, valamint az MR Gyermekkórust fenntartó Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft. Ügyvezető igazgatója.

 

A dokumentumot a Klebelsberg Intézményfenntartó Központ Budapest II. Tankerületének igazgatója Hajnissné Anda Éva, az MTVA megbízott vezérigazgatója dr. Szabó László Zsolt, valamint az MR Zenei együttesek részéről Borbély-Urquhart Julianna, a Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft. ügyvezető igazgatója látta el kézjegyével.

 

Szabó László Zsolt hangsúlyozta: mindenkinek csak előnye származik ebből a megállapodásból. Az MTVA vezetői úgy gondolják, hosszú távon érdemes biztosítani a közszolgálati feladatokat ellátó, koncertező, hangfelvételeket készítő MR Gyermekkórus működését – tette hozzá.

 

Borbély-Urquhart Julianna elmondta „Régi hiányt pótolunk e megállapodás aláírásával, hiszen ez az egyetlen Gyermekkórus hazánkban, mely az iskolarendszerbe integráltan működik. A megállapodással minden, a Gyermekkórus zavartalan és hatékony működéséhez szükséges feltételt biztosítunk.

 

A sajtótájékoztatón jelen levő Batta András kormánybiztos a zenei nevelés fontosságáról beszélt és arról, hogy milyen fontos megőrizni az olyan kulturális értékeket, mint a közel hatvanéves rádió-gyerekkórus.

 

Az MR Gyermekkórus 1955-ben Kodály Zoltán ösztönzésére és támogatásával alakult, akkor Magyar Rádió Gyermekkórusa néven. Botka Valéria és Csányi László vezetésével, azzal a céllal kezdődött el a műhelymunka, hogy  Bartók és Kodály kórusműveit, valamint új kortárs kórusműveket kimagasló szakmai igényességgel és hitelességgel megszólaltató énekkart hozzanak létre. Az együttes mára a magyar és külföldi zeneélet megbecsült és elismert énekkarává vált. Számos rádió- és televízió-felvételt készített itthon és külföldön egyaránt, rendszeres résztvevője hazai és európai zenei fesztiváloknak és más zenei eseményeknek.

A kórusnak 2000 óta a Kodály Zoltán Ének-zenei Általános Iskola, Gimnázium és Zeneiskola – Alapfokú Művészeti Iskola ad otthont, melynek “R” (rádiós) osztályaiban kezdhetik meg, illetve folytathatják tanulmányaikat a felvételt nyert gyermekek.

A 74 főből álló MR Gyermekkórus tagjai az iskola 6-7-8. “R”osztályos tanulói közül kerülnek ki.

A kórus repertoárja rendkívül sokszínű, a gregorián zenétől a reneszánsz vokális polifónián át a kortárs zeneművekig terjed. Bartók és Kodály kórusműveinek rendszeres előadása mellett nagy figyelmet fordítanak a mai szerzők műveinek bemutatására.

Állami ünnepségek és rendezvények rendszeres meghívott fellépői, részt vesznek a közmédiához kapcsolódó produkcióban. 2006 óta állandó fellépői a nemzetközi zenei világ figyelmét is felkeltő Budapesti Wagner napok előadásainak.

 

A Közszolgálati Kulturális Nonprofit Kft. feladatát képezi a zenei ismeretterjesztés, a hazai és nemzetközi hangverseny- és zenei életben való részvétel, saját rendezésű hangversenyek és koncertek szervezése és lebonyolítása, közreműködés zenei felvételek rögzítésében a közszolgálati médiaszolgáltatók megrendelései alapján zenei kiadványok kezdeményezése, valamint közreműködés ennek megvalósításában.

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

*