Együtt: az azeri elnök látogatása jól mutatja hol tart Magyarország

Az Együtt szerint az azeri elnök látogatása jól mutatja hol tart Magyarország. Hajdu Nóra, az ellenzéki párt elnökségi tagja keddi sajtótájékoztatóján a Parlament előtt aközben bírálta a kormány külpolitikáját, hogy az azeri elnök a magyar miniszterelnökkel tárgyalt az épületben.

    A politikus kérdésre kifejtette: nem a német, a brit kormányfő, a francia államelnök “adja egymásnak a kilincset”, hanem annak “örülünk”, ha az azeri elnök jön Magyarországra látogatást tenni.
    Hozzátette, miközben a világ és Európa azt ünnepli, hogy a berlini fal 25 éve omlott le, a magyar miniszterelnök az azeri elnököt látja vendégül, akit diktátornak nevezett és megjegyezte, az Európai Unió országaiban csak ritkán látott vendég.
    “Ennek a látogatásnak az előkészítéséért utazott az elmúlt héten Azerbajdzsánba a magyar külügyminiszter, aki a jelenlegi elnök diktátor édesapjának a sírját – aki KGB-tábornok volt – koszorúzta meg mindössze néhány millió dollár külgazdasági forgalomnövekedést érdekében” – fogalmazott Hajdu Nóra.
    Hajdu Nóra szerint a magyar kormánynak vissza kellene térnie az európai fórumokra, a tárgyalóasztalhoz, be kellene fejezni a “kettős beszédet” és akkor újra felelősségteljes partnerként tekintenének Magyarországra.
    A politikus kitért arra, hogy a magyar-amerikai kapcsolatok most vannak a legmélyebb ponton a rendszerváltás óta, korábban Bill Clinton, volt és Barack Obama jelenlegi amerikai elnök is elítélően nyilatkozott Magyarországról. Hajdu Nóra szerint a kormány képviselői bárdolatlan módon, az európai tárgyalási módoknak a semmibe vételével tárgyal baráti szövetséges országokkal, ezek közé sorolta az Egyesült Államokat és Norvégiát is. Úgy vélte, mindez jól példázza, hova jut egy ország külpolitikája, amikor nem az értékek, hanem az érdekek mentén találják azt ki.
    Példátlannak nevezte a NAV vezetők beutazási tilalmát is, amellyel kapcsolatban megjegyezte, hogy Vida Ildikó hétfői látogatása az amerikai nagykövetségen “nemcsak a kínos kategóriába sorolható, hanem tényleg köznevetség tárgyává tette a NAV-nak az elnökét”.

Forrás:MTI