Egyszer minden playboy révbe ér – BMW 420d xDrive Gran Coupé teszt

SZÖVEG: DÓKA ATTILA, FOTÓ: JUHÁSZ MELINDA

Az idő múlik, a kalandok dicső emlékké válnak, melyekben elrévedünk egy esős délután. A szivar elfogyott, csak a füstje gomolyog a golfklub bárpultja felett. Ideje indulni, a gyerek is végzett már. Még jó, hogy van a kocsin hátsó ajtó. Nem kell majd kiszállni ebben a cudar időben.

Ötajtós Coupé

A 4-es Gran Coupé a 4-es sorozat egyfajta, két ajtóval kibővített változata. Azonos hossz, ugyanolyan izgalmas megoldások, és még a család is boldog tőle. Igen. A Gran Coupé nem a magányos hős autója: sokkal közösségibb élményt kínál, és ezt büszkén fel is vállalja: divatosnak és sportosnak gondolt, rejtett hátsó ajtókilincsek helyett itt látszik mind a négy.

DSC_2438_resize

 És még mindig az ajtók

Az ajtófetisizmus persze itt még nem érhet véget, hiszen az európai szem számára oly exkluzívnak tűnő keret nélküli ablakokból is rögtön négyet kapunk. Ez pedig garantáltan élménnyé fogja tenni az összes nyitást és csukást – nagyjából örökre. Hiszen pont ez a fölényes, és kecses megoldás az egyik legjellegzetesebb ismérve a sportautóknak. De természetesen a széles, alacsony forma és az ívelt tető is szerepel a Gran Coupé kelléktárában.

BMW 420d xDrive Gran Coupé

Ilyen szép ajtókat kéne minden autóba szerelni, és a Föld egy boldogabb hely lenne

Kényeztető belső

Az autó belső tere a Luxury Line kivitelnek köszönhetően vitathatatlanul megidézi a 80-90-es évek hőn áhított német luxus-kupéit, melyekben csábos, világos bőr borított mindent. Persze ma már minden precízebb, finomabb, és nem olyan hivalkodó, de azért mégis feltámad a nosztalgia. A mélyen elhelyezett ülésekben helyet foglalva azonban véget is ér a múltidézés, és a józanság veszi át főszerepet. A lehető legpozitívabb értelemben. A gyönyörűen kialakított műszerfal ugyanis átgondoltságával, minőségérzetével, fényeivel kategóriájának éllovasa. Nincs olyan gomb, kapcsoló, vagy felület, amihez ne lenne jó hozzáérni. A központi képernyő továbbra is a váltókar mögötti gombbal dirigálható, tapasztalatink alapján, kis idő elteltével meglehetősen gyorsan és kényelmesen. A szélvédőre vetített kijelzőt pedig már más BMW-modellekben is nagyon megszerettünk, mivel remekül leolvasható, a navigációt használva pedig egyértelmű jelzéseivel úgy segít megtalálnunk uticélunkat, hogy nem kell állandóan középre sandítanunk az információkért.

BMW 420d xDrive Gran Coupé

Bőrrel burkolt műszerfal, az anyagok minősége kiváló, csakúgy mint a központi kijelző felbontása

Felemás menetdinamika

Így pedig több idő marad arra is, hogy jobban odafigyeljünk a start gomb megnyomásával életre kelthető, két literes dízelmotorra, amely alapjáraton is  letagadhatná öngyulladásos mivoltát, terhelés alatt pedig már kifejezetten szépen muzsikál. Valóban nehéz elképzelni, hogyan lehet egy négyhengeres dízelből agresszív, morgós hangot varázsolni, de a BMW erre a sportautóknál fontos részletre is – szemmel láthatóan – nagy figyelmet fordított. Ezért aztán az sem zavaró, hogy a vártnál talán jobban beszűrődik az utastérbe a motorhang.

DSC_1122_resize

Mélyen ülünk, a középkonzol combmagasságban, a műszerfal átölel minket

A Gran Coupé a futómű hangolása terén is büszkén felvállalja a sportosságot, hiszen gátlói kemények, oldaldőlés pedig gyakorlatilag nincs. A rosszabb minőségű utakon előforduló egyenetlenségek miatt azonban nem árt résen lenni. Persze a BMW xDrive nevű összkerékhajtása villámgyors reakciójával remek tapadást biztosít: még csúszós, havas úton is nehéz táncba vinni. Ami miatt viszont némi zavart érzünk az erő(átvitel)ben, az a kormányzás: az ütközéstől-ütközésig két és fél fordulatot megtevő kormánykerék egy hajszállal lassabb és indirektebb, mint amit a futómű feszessége és az autó BMW-sen kitűnő balansza alapján elvárnánk. Könnyen lehet, hogy emiatt nem annyira fogjuk forszírozni a kanyarvadászatot, ami viszont némileg megkérdőjelezi a futómű kemény hangolásának létjogosultságát.

Takarékos és erős

A startoknál, kigyorsításokkor és az autópályán azonban maximálisan ki lehet élvezni a két literes turbódízel 190 lóerejét és 400 Nm nyomatékát, amellyel meglendíti a nem éppen pehelysúlyú, több mint 1600 kilós autót. Ez az erő, és a BMW-nek alapáron járó tisztelet elég nyugodt autózást biztosít számunkra, bárhová is vezet majd utunk. És ezeken az utakon a benzinkutakon sem kell majd sokat időznünk: a teszt során 7,5–ös átlagfogyasztás mértünk, amiben volt városi araszolás, autópálya, és országút is. A fogyasztás csökkentésében egyébként nagy segítségünkre van az Eco Pro üzemmód, amely optimalizálja a klíma működését, tompábbra állítja a gázelvételt, és intézi a motor lefullasztását, ahogy az autó álló helyzetbe kerül. Érdemes használni – különösen városban – , mivel még így is megmarad a kellő dinamika, viszont csökkenthető az üzemanyag-fogyasztás.

DSC_1075_resize

Gyönyörű alternatíva

Összességében a Gran Coupé egy igazi alternatívát kínál a limuzinnal szemben. Extravagánsabb, kecsesebb, sportosabb, és sokkal jobban hat az érzelmekre. Cserébe magasabb a vételár.

Hossz/szél./mag.: 4638/1825/ 1389 mm

Motor: 1995 cm3, 190 LE/ 4000, 400 Nm/1750–2500

Végsebesség: 230 km/h

Gyorsulás (0-100 km/h): 7,4 s

Alapár: 12 587 000 Ft

Tesztautó: BMW Magyarország Kft.