Egyre többször lesz perfüggőség a válásból

A párkapcsolat utáni bírósági perek elhúzása sokszor nem más, mint egy lehetőség a betegessé vált kapcsolat fenntartására. Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus szerint ilyenkor inkább az újrakezdésben kellene gondolkodni.

Egyre több házasság és párkapcsolat végződik hosszas bírósági perekkel ahelyett, hogy a felek békésen egymás között megegyeznének. Ennek oka legtöbbször az, hogy még nem tudják elengedni egymást.

“Tapasztalatunk szerint amennyiben a válás során bekövetkező válsághelyzetet a pároknak nem sikerül megfelelően kezelniük, perfüggőség alakulhat ki náluk. Egyre többször előfordul, hogy a szakítást már eldöntötték az érintettek, de valami miatt mégsem tudnak elszakadni egymástól. Ahelyett vagy amellett, hogy újrakezdésben gondolkodnának, különböző emberi, de leginkább jogi játszmákat folytatnak egymás ellen. Ezeknek a játszmák legfőbb színpada a bíróság, ahol a gyermekelhelyezési perek és a vagyonmegosztás szándékos, a felek által való elhúzása nem más, mint egy lehetőség a betegessé vált kapcsolat fenntartására” – mondta Dr. Szöőr Anna jogász-pszichológus.

A szakember sokszor találkozik perfüggőkkel a munkája során, így tudja, hogy nagyon kevesen ismerik fel magukban a függés tényét.

“A legtöbb újrakezdő nem ismeri el, talán nem is tud róla, hiszen a perfüggőség jelensége nem tudatosul a felekben. Ők a jogosnak vélt sérelmeiket szeretnék jogi úton orvosoltatni akár nyolc-tíz éven át, miközben az egymással és a közvetlen környezetükben élőkkel való kapcsolatuk egyre kórosabbá válik. Megfeledkeznek arról, hogy az egymást a rendőrségen indokolatlanul feljelentők, vagy a polgári úton indokolatlanul hosszú időn át pereskedők kezében a gyermek, a vagyon, de maga a jog is legtöbbször csak a játszma eszköze” – nyilatkozta Dr. Szöőr Anna, aki a Gyermekes Társkereső Szolgálat vezetőjeként száll harcba a perfüggőség ellen.

“A Gyermekes Társkereső Szolgálat ezúton kéri fel együttműködésre az Elvált Apák Érdekvédelmi Egyesületét, hogy velük együtt ne kizárólag jogilag, hanem lélektanilag, orvosilag és pénzügyi szempontból is segítse a válási krízishelyzetet átélők egymástól való egészséges eltávolodását, ezzel megakadályozva a párok perfüggőségének kialakulását. Az együttműködés lehetővé tenné magát a hatékony válságkezelést, majd az ezt követő újrakezdést. Ezzel együtt a gyermekesek, vagy gyermekre vágyók számára optimális lehetőséget nyújt a pszichológus szakemberek által irányított társkeresésre” – tette hozzá Anna.