Egymilliárdos pályázati forrás a nemzetiségi kultúra megőrzésére

Egymilliárd forint összegű nyitott pályázati forrás áll rendelkezésre a Magyarországon élő 13 nemzetiség kultúrájának megőrzését szolgáló létesítményfejlesztésre – mondta az Emberi Erőforrások Minisztériumának nemzetiségi és civil társadalmi kapcsolatokért felelős helyettes államtitkára hétfőn Máriapócson. Fülöp Attila a görögkatolikus egyház beruházásában felépült Nemzetiségek háza avatásán, felszentelési szertartásán vett részt.

    A helyettes államtitkár kiemelte, hogy a nemzetiségeket identitásuk, kultúrájuk és önazonosságuk megtartásában segítő egyházak is pályázhatnak az összeg felhasználására.
    Máriapócson, ahol a görögkatolikusok nemzeti kegyhelye található, Kocsis Fülöp, a Hajdúdorogi Főegyházmegye érsek-metropolitája és Orosz Atanáz, a Nyíregyházi Egyházmegye apostoli kormányzója szentelte fel a Nemzetiségek házát, valamint a Csodák tornyát, amelyek két, együttesen 756 millió forint értékű fejlesztési program részeként épültek meg.
    Kapin István, a máriapócsi kegyhely igazgató parókusa elmondta: a Hajdúdorogi Főegyházmegye európai uniós és nemzeti támogatásból, a Kultúra – ami összeköt elnevezésű projekt keretében elnyert 261 millió forint összegű, százszázalékos támogatásból a Szabolcs-Szatmár-Bereg megyei Hodászon, Kántorjánosiban, Máriapócson és Tuzséron épített közösségi házat a térségben, a határok túloldalán élő nemzetiségeknek is.
    A létesítményekben a görögkatolikus egyház a romák, a románok, a ruszinok, a szlovákok és az ukránok társadalmi beilleszkedését segíti elő pasztorációs tevékenysége keretében. A közösségi házak oktatási, képzési és kulturális feladatokat látnak el, a projekt keretében öt évre határozták meg a feladatokat.
    A máriapócsi nemzeti kegyhelyen egy másik, 495 millió forint összegű uniós és állami támogatásból megvalósult program keretében a zarándokoknak felépült Noé bárkája, egy Családvár és Csodák tornya, valamint kialakították a Boldogság utcáját.
    A Csodák tornya azon a helyen áll, ahol magyarországi látogatásakor, 1991. augusztus 18-án II. János Pál pápa mutatott be szent liturgiát több százezer hívő előtt. A kilátó, mint azt Kapin István hangsúlyozta, a föld és az ég közötti kapcsolat jelképe, a hívők útját mutatja.

Forrás:MTI