Egyirányúsítják a Slachta Margit rakpartot

Támfalépítési munkák miatt hétfőtől egyirányú lesz a Slachta Margit rakpart Árpád híd környéki szakasza Óbuda felé – tájékoztatta a Budapesti Közlekedési Központ (BKK) szombaton az MTI-t.

    A közlemény szerint január 4-étől előreláthatóan 2016. április 30-áig  a Fővárosi Önkormányzat megbízása alapján a BKV Zrt. mint beruházó a Fővárosi Csatornázási Művek Zrt.-vel együttműködve újjáépítteti a 2013-as árvízben megsérült támfalat a III. kerületi Slachta Margit rakpart Árpád híd környéki szakaszán.
    A budai alsó rakpart érintett szakaszán a támfal melletti forgalmi sávot a közúti forgalom elől lezárják, így észak felé egyirányú lesz az alsó rakpart.
    A tervek szerint 278,8 folyóméteren elbontják a meglévő rossz műszaki állapotú, vegyes anyagú támfalat, és helyére 7 méter mély alapozással, az érvényes előírásoknak is megfelelő magassági szintig, a korábbinál hosszabb, mintegy 353,8 méteres vízzáró vasbeton támfal épült, hogy megfelelő védelmet biztosítson a jövőben esetlegesen előforduló rendkívüli árhullámokkal szemben is.
    A munkálatok során 1200 köbméter betont és 55 tonna acélt dolgoznak be.
    Az Óbuda felől érkező közúti forgalom csak zsákutcaként használhatja az alsó rakpart északi szakaszát a Hajógyári szigetre vezető hídig, a Hajógyári sziget megközelíthetősége érdekében. A BKK terelőútként a Szentendrei út – Flórián téri felüljáró – Árpád fejedelem útja – Margit hídi lehajtó – Budai alsó rakpart útvonalat javasolja.
    A tájékoztatás szerint a munka ütemezésénél kiemelt figyelmet fordít a BKK arra, hogy a Budai fonódó villamoshálózat forgalomkorlátozásaival ne egyidejűleg vezesse be a rakpart egyirányúsírását, ezen felül a január eleji kezdési időpont a lehető legkedvezőbb a közúti forgalom szempontjából is.

Forrás:MTI