Egyházzenei fesztivált rendeznek az ország négy városában

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója Fotó: Juhász Melinda/amdala.hu

Ókovács Szilveszter, a Magyar Állami Operaház igazgatója
Fotó: Juhász Melinda/amdala.hu

A római katolikus egyház zenéjére helyezi a hangsúlyt az idei Con Spirito Egyházzenei Fesztivál, amelyet május 10. és 15. között rendeznek Pécsett, Debrecenben, Nyíregyházán és Békéscsabán.

    A fesztivál nyitókoncertjén a római Szent Péter-bazilika Sixtus-kápolnájának világhírű kórusa énekel, az eseménysorozat másik kiemelkedő együttese a montserrati bencés apátság fiúkórusa – mondta el Szamosi Szabolcs, a Filharmónia Magyarország ügyvezető igazgatója szerdán sajtótájékoztatón Budapesten.
    A pünkösd ünnepe köré szerveződő fesztiválon a római katolikus egyházi zene történetének szinte minden korszakából felcsendülnek darabok: hangsúlyos helyen szerepel az ősi ének, a gregorián, a reneszánsz többszólamúság és a barokk is a későbbi korok és a kortárs egyházi zene mellett.
    A fesztiválon fellép mások mellett a Schola Gregoriana Budapestiensis Béres György vezényletével, a pécsi bazilika Mozart kórusa és zenekara, szombaton kórustalálkozó lesz, vasárnap pedig Bach h-moll miséje hangzik el a Kodály Központban. A rendezvény a Pécsi Egyházmegyével együttműködésben valósul meg, fővédnöke Udvardy György megyéspüspök.
    A Filharmónia Magyarország a 2016/2017-es évadban 20 városban 26 felnőtt bérletet és sorozatot indít, ami összesen több mint 150 koncertet jelent. Az idei Unikum bérlet “grandiózus” zeneművekkel és előadókkal várja a közönséget: a Londoni Filharmonikus Zenekar szeptember 29-én a pécsi Kodály Központban, szeptember 30-án az Erkelben lép fel. A műsorban elhangzik Mendelssohn Hebridák-nyitánya és e-moll hegedűversenye mellett Bruckner 4. szimfóniája, amely a legnagyobb apparátusú zenekari mű. Az Orfeo Zenekar és a Purcell Kórus tolmácsolásában Handel Messiása szólal meg novemberben a Zeneakadémián. A Nemzeti Filharmonikus Zenekar januárban többek között Ribnyikov 5.szimfóniáját adja elő, amely egy kórussal bővített monumentális alkotás. A Magyar Rádió Szimfonikus Zenekara műsorában “az orosz ötök” (Balakirev, Muszorgszkij, Borogyin, Rimszkij-Korszakov, Kjui) művei hallhatók márciusban – közölte Szamosi Szabolcs.
    Szélesedő együttműködésben valósít meg programokat a Magyar Állami Operaház és a Filharmónia Magyarország. Idén a családi és ifjúsági bérletek számos előadása az Erkel Színházban és az Operaházban lesz, az Operaház zenekara fellépőként is megjelenik a bérletes sorozatban.
    A vidéki fiataloknak és gyerekeknek viszi el és mutatja be az opera műfaját az Opera Kommandó. A négyfős – három énekes és egy zongorista – “különítmény” az opera világáról mesél majd a közönségnek és részleteket mutatnak be egyes művekből – ismertette a részleteket Ókovács Szilveszter, a dalszínház főigazgatója.
    A Filharmónia Magyarország három bérletet indít Budapesten a családok és az ifjú korosztály számára. A Mesélő Muzsika előadásai Lakner Tamás moderálásával az Erkelben és az Operaházban, A zene titkai bérlet hangversenyei az Erkelben és a Zeneakadémián, A muzsika világa előadásai az Uránia Nemzeti Filmszínházban várják a nézőket – mondta el Szilágyi Lajos programmenedzser. Kitért arra is, hogy az Opera Kommandóval Komárom-Esztergom és Békés megyébe utaznak majd.
    Május 2-ig még lehet jelentkezni a Liszt Ferenc Nemzetközi Zongoraversenyre, amelyet szeptember 2. és 11. között rendeznek meg – hangzott el a sajtótájékoztatón.

Forrás:MTI