Egyeztettek a Taxisok

 

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője (b) kezet fog Metál Zoltánnal, az Országos Taxis Szövetség elnökével a taxis szervezetek vezetőivel folytatott egyeztetése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2015. március 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Tuzson Bence, a Fidesz-frakció szóvivője (b) kezet fog Metál Zoltánnal, az Országos Taxis Szövetség elnökével a taxis szervezetek vezetőivel folytatott egyeztetése előtt az Országgyűlés Irodaházában 2015. március 26-án. MTI Fotó: Szigetváry Zsolt

Minden szolgáltatóra egységesen vonatkozó szabályozást sürgetett a személyszállításban a Fidesz-frakció szóvivője, valamint az Országos Taxis Szövetség (OTSZ) elnöke, miután csütörtökön az ágazat problémáinak megoldásairól egyeztettek.

    Tuzson Bence (Fidesz), valamint Metál Zoltán (OTSZ) a nagyobb taxis társaságok bevonásával zajló tárgyalás után tájékoztatták az újságírókat. Az egyeztetés apropóját a személyszállítási piacon megjelenő új szereplők, közösségi szolgáltatók indokolták.
    A politikus hangsúlyozta: rendet és biztonságot kell teremteni ezen a piacon is, utóbbinak pedig mind a személyi, mind az anyagi, mind a közlekedésbiztonságra ki kell terjednie. Fontosnak ítélte, hogy a hatóságok megfelelő eszközöket kapjanak az egységes ellenőrzésre, és hogy egy szolgáltató se húzza ki magát az adófizetés alól.
    A politikus szólt azokról a szolgáltatókról, akik egyelőre nem tartoznak a meglehetősen régi és elavult szabályozás alá, közöttük említve az Ubert és a Wundercart, de a sofőrszolgálatokat is vagy azokat az utaztatókat, akik hosszú távra, külföldi utakra toboroznak fizető utastársat az interneten.
    Fontosnak ítélte a szabályosan működő vállalkozások megvédését és azt is, hogy az emberek se szenvedjenek hátrányt akkor, ha például engedély nélküli sofőr mellé szállnak be.
    Mindezek miatt újra kell gondolni a szabálysértési eljárásokat és a közlekedési hatóság valamint az adóhatóság beavatkozási lehetőségét – mondta.
    Metál Zoltán azt emelte ki: a szabályozás alá még be nem vont szállítók nagy kárt okoznak a legálisan működő szolgáltatóknak. Fontosnak ítélte, hogy az ágazat minden szereplőjének egységes szabályok alapján kelljen dolgoznia, ennek betartatását pedig szigorúbban szankcionálná. Példaként hozta a dán eljárást, ahol egy engedély nélküli személyszállító járművét attól függetlenül is elkobozzák, hogy ki az autó tulajdonosa.     Rámutatott, az alapvető kérdésekben nincs eltérés a kormánypárti vélemény, és a szakma álláspontja között.
    Tuzson Bence kérdésre válaszolva kijelentette: a Fidesz nem tudott a Quaestornál folyó visszaélésekről mindaddig, amíg a Magyar Nemzeti Bank arra rá nem világított. Emlékeztetett arra, hogy állampapírokba fektetett közpénzt azért tarthattak önkormányzatok, minisztériumok brókercégeknél, mert a korábbi szabályozás alapján ezen értékpapírokat csak a másodlagos piacról szerezhették be. Hangsúlyozta ugyanakkor, hogy ezen megtakarítások nem lehetnek veszélyben.
    Hozzátette ugyanakkor: egy felelősen gondolkodó kormánynak azt az  üzenetet kell közvetítenie, hogy az állam pénze biztonságban van.
    A szocialista kormányok és a jelenlegi között meglévő világnézeti különbségként értékelt, hogy míg korábban a pénzpiaci rendszert fellazították, és kivették mögüle az állami garanciát, hogy a piacra bízzák a problémák megoldását, addig a 2010 után felálló kormány másfajta szemléletet alkalmazott, amely a felszínre hozta a visszaéléseket.     

Forrás:MTI