Egyetemi ösztöndíjakat indít a két lelőtt televíziós nevével a virginiai csatorna

Ösztöndíjakat indít a két, élő adásban lelőtt televíziós alma materében a WDBJ7 tévécsatorna.     Ezt Kelly Zuber, a WDBJ7 hírigazgatója jelentette be kedden Roanoke-ban.
A 24 éves riporternő, Alison Parker a James Madison Egyetemen, a 27 éves Adam Ward pedig a Virginiai Műszaki Egyetemen végzett. A tévécsatorna a CBS hálózat beszállítója. (Korábbi híradások tévesen a CNN-t nevezték meg anyacégnek.)
Parker és Ward előtt kollégák és tévénézők rótták le kegyeletüket, a televízió épületénél virágokat és léggömböket helyeztek el.
A riportert és az operatőrt egy volt kollégájuk, a 41 éves Vester L. Flanagan lőtte le egy szerda reggeli élő adás közben. A Bryce Williams újságírói nevet használó volt riporter, akit két éve bocsátottak el a WDBJ-től, legkevesebb 15 lövést adott le. Megsebesült az interjúalany, Vicki Gardner, a helyi kereskedelmi kamara vezetője is. Őt megműtötték, állapota stabil.
Flanagan felvételt készített a kettős gyilkosságról, amit megosztott a közösségi médiában. A Twitter, a Facebook és a YouTube megpróbálta törölni a videót. A volt riporter egy autós üldözést követően, amelyben összetörte az általa vezetett autót, az I-66-os autópálya közelében fegyverével öngyilkosságot követett el. Válságos, életveszélyes állapotban, helikopterrel szállították kórházba, de nem sikerült megmenteni.
Flanagan hónapok óta készült a gyilkosságra; a saját Ford Mustangja helyett egy több napja bérelt Chevrolet Sonicon próbált meg elmenekülni, az ABC televízió híradójának pedig nem sokkal a bűncselekményt követően egy 23 oldalas faxot küldött.
A rendőrség az üzenetről nem közölt részleteket, de sajtóértesülések szerint az afroamerikai férfi terjedelmes vallomásában egyebek között a faji megkülönböztetésre panaszkodott. Azt állította, akkor telt be nála a pohár, amikor júniusban egy fehér rasszista támadó meggyilkolt kilenc fekete hívőt egy charlestoni templomban. Két nappal ezt követően, június 19-én vette meg a gyilkossághoz használt fegyvert, egy 9 milliméteres Glock típusú pisztolyt.
A faxban Flanagan kitért arra is, hogy nagy hatást gyakorolt rá a Virginiai Műszaki Egyetemen 2007. április 16-án és a columbine-i középiskolában 1999. április 20-án elkövetett mészárlás.
A volt riportert 2013. február 1-jén rendőrrel kísértették ki a WDBJ televíziótól. A jelenetet Ward akkor videóra vette. “Williams” szerdán a Twitteren azt állította, hogy mindkét áldozatával munkahelyi konfliktusa volt. Parker azonban csak egy éve dogozott a helyi 7-es csatornán fogható WDBJ-nél, így a televíziónál közvetlen összetűzésbe nem keveredhetett Flanagannel.
Az elkövető több korábbi kollégájára panaszt tett az Egyenlő Foglalkoztatási Esélyek Bizottságánál állítólagos rasszista kijelentéseik miatt, de vádjait nem sikerült bizonyítania.
Jeffrey Marks, a csatorna elnök-vezérigazgatója szerint a volt riporter kereste a konfliktust és nehéz volt vele együtt dolgozni. Flanagant, aki korábban több más államban is dolgozott televíziósként, 2000-ben elbocsátották az észak-floridai WTWC televíziótól, ahol szintén rasszizmussal vádolta meg a kollégáit. Állításait itt sem sikerült alátámasztania.
Barack Obama elnök a két televíziós meggyilkolásával kapcsolatban kedden kijelentette: “ideje ismét elgondolkodnunk azon, hogyan csökkenthetnénk a fegyveres erőszakot”. Josh Earnest, a Fehér Ház szóvivője arra szólította fel a kongresszust, hogy hozzon törvényt a lőfegyverek beszerzésének és tartásának szigorításáról és hogy a “józan ész” nevében akadályozza meg a virginiaihoz hasonló tragédiákat, amelyek “túlságosan gyakran” fordulnak elő az Egyesült Államokban.
Hasonlóképpen a lőfegyverekre vonatkozó szabályozás megszigorítását sürgette Hillary Clinton demokrata párti elnökjelölt-aspiráns.
“Tennünk kell valamit a fegyveres erőszak ellen” – írta a Twitteren a politikus.
Republikánus ellenfelei közül ugyanitt Jeb Bush, Scott Walker, Ben Carson, Ted Cruz, Mike Huckabee és Lindsey Graham fohászkodott az áldozatokért.

Forrás:MTI