Egyensúlyban-A nagyhatalmak gazdasága az ókori Rómától a modern Amerikáig

A közgazdász szerzőpáros elgondolkodtató időutazásra, a nagyhatalmak gazdaságtörténetébe kalauzol, hogy felfejtse a gazdasági hanyatlás történelmileg ismétlődő, közös okait. 

Helmut Kohl_Konyvfesztivalon

szerző: Glenn Hubbard, Tim Kane

cím: Egyensúlyban

alcím: A nagyhatalmak gazdasága az ókori Rómától a modern Amerikáig

oldal: 320

isbn: 978-615-5559-11-2

ár: 3700 Ft

Az ókori Rómától a 16–17. századi spanyol udvaron és a 19. századi Brit Birodalmon keresztül a ma Amerikájáig minden politikai nagyhatalom egyben korának meghatározó gazdasági hatalma is volt. A nevük egyet jelentett egy addig elképzelhetetlennek hitt életszínvonal megvalósításával. De mind elbuktak végül.

Van-e közös gyökere ezeknek a bukástörténeteknek? Mit tanulhatunk a példájukból? A közgazdász szerzőpáros most kézben tartott könyvében elgondolkodtató időutazásra, a nagyhatalmak gazdaságtörténetébe kalauzol, hogy felfejtse a gazdasági hanyatlás történelmileg ismétlődő, közös okait. A nagyhatalmak tündöklésének és bukásának bemutatásához a szerzők a politikatörténet, a közgazdaságtan és a közösségi pszichológia legújabb eredményeit használják fel.

A kötet nem csak történeti áttekintés, de figyelmeztetés is: a tanulságok levonása segíthet felismerni a gazdasági-társadalmi egyensúly megőrzésének fontosságát.

Ez a könyv nem birodalmakról szól, hanem az emberi történelem nagyhatalmainak gazdasági adatairól és tényeiről. Megszámlálhatatlan tudósnak hála, a mi nemzedékünk minden korábbinál jobban megérti ezt a rejtvényt.

Az elszabadult költségvetési hiányok nem számszaki problémát jelentenek. Ez egyfajta folyamatbeli, alapvetően politikai probléma. /Hubbard, Kane/

Glenn Hubbard amerikai közgazdász, szakújságíró, egyetemi tanár, jelenleg az amerikai Columbia Egyetem üzleti tanszékének dékánja. A Wall Street Journal és a The New York Times rendszeresen közli cikkeit.

Tim Kane amerikai közgazdász, szakújságíró, korábban az amerikai kongresszus gazdasági vegyes bizottságának tagja, elemzőként az amerikai hírcsatornák gyakori vendége.