Egy tányérnyi segítség

Hitka Viktória legújabb tányérkollekciójával, az éhezés és az élelmiszerpazarlás ellen lép fel

 

Hitka Viktória legújabb „Szerencsés vagyok” tányérkollekciója az élelmiszerpazarlásra és az éhezés problémájára hívja fel a figyelmet. Az egyedi, feliratos tányérok megvásárlásával az Élelmiszerbank mindennapi munkáját lehet támogatni, hogy minél több rászorulóhoz tudjanak élelmiszert eljuttatni.

Hitka Viktória képzőművész frappáns üzenetekkel ellátott tányérkollekciói révén új életet ad a nagymamáink konyhafalait díszítő tányéroknak, tálaknak és bögréknek. Az első feliratos tányérjait 2 évvel ezelőtt készítette, melyek szövegeihez a mai napig a hétköznapokból, nagymamák mondataiból, gyakran használt szófordulatokból vagy politikai hírekből merít ihletet.

A Szerencsés vagyok feliratokkal tarkított tányérkollekció az Élelmiszerbank legújabb kampányához készült, amelynek célja felhívni a figyelmet az egyre nagyobb méreteket öltő élelmiszerpazarlás és éhezés problémájára.  Ennek nyomán a tányérokból származó teljes bevétel az Élelmiszerbank működését támogatja. Az Élelmiszerbank 1 000 Ft –ból közel 20 – 30 000 Ft értékű mentett élelmiszert tud eljuttatni a nélkülözőkhöz, lévén az élelmiszert minden esetben ingyen veszi át a felajánló cégektől.

Az Élelmiszerbank #szerencsesvagyok kampánya május elején indult egy hetes gerilla kitelepüléssel, amelynek a kitalálásában és a kreatív koncepció megalkotásában Hitka Viktória is közreműködött.

„Az Élelmiszerbank elképesztő hatékony munkát végez az élelmiszerpazarlás és az éhezés visszaszorításában, ezért szeretném, ha még többen tudnának erről és egyre többen támogatnák őket. Az egy hetes gerilla kampány helyszínein én is ott voltam, és nagyon jó volt látni az embereket, ahogyan először tovább mennének, aztán szépen lassan mégiscsak belehelyezkednek ebbe a furcsa szituációba. Jól érzik magukat benne, fotóznak, majd megnézik, mi van az asztalon található búra alatt. Jó volt ebben az oldott hangulatban befogadtatni a búra alatti valóságot, mégha az néha megterhelő is. A helyzet miatt könnyű volt beszélgetni arról mi is az-az Élelmiszerbank és miért is jelent hatalmas gondot az élelmiszerpazarlás. Úgy érzem, értéket tudtunk  átadni az embereknek, amit tovább vittek magukkal és elgondolkodtatta őket . Öröm volt az egész, nekem és szerintem mindenki másnak is, aki találkozott velünk.” – számolt be Hitka Viktória a Élelmiszerbank kitelepüléshez kapcsolódó élményeiről.

A #szerencsesvagyok kezdeményezés a gerilla kampány után a közösségi oldalakon folytatódik, és bárki könnyen csatlakozhat hozzá egy ételfotó megosztásával, amelyen feltünteti a #szerencsesvagyok és #elelmiszerbank hashtageket. A reggeli, ebéd, vacsora vagy uzsonna megosztásával megmutathatjuk, hogy  milyen szerencsések vagyunk, hogy azok közé tartozhatunk, akiknek jut, és akiknek lehetőségük van adni. Már egy kép feltöltésével hozzájárhatunk ahhoz, hogy még több ember figyelmét felhívjuk az élelmiszerpazarlás és az éhezés problémájára, arra, hogy segíthetünk közösen, akár a tányérokon keresztül is.

„Bízom abban, hogy ez a kezdeményezés minél több emberhez eljut és egy társadalmi összefogást indít el az élelmiszerpazarlás és az éhezés visszaszorítására. Ezért arra ösztönzök mindenkit, hogy osszák meg az étel fotókat a közösségi oldalakon a #szerencsesvagyok #elelmiszerbank hashtagekkel, mert minden feltöltött kép, mindent tányér egy jó célt szolgál” – tette hozzá a #szerencsesvagyok kampány kapcsán Hitka Viktória.

A „Szerencsés vagyok” Hitka Viktória által készített tányérok már elérhetőek a FlatLab-ben. A tányérok mérettől függően 2000-5000 Ft között érhetőek el.